image
image



Tabele utile in legumicultura

Culturi de legume, conditii pedoclimatice si multe altele:



Adancimi si distante de semanat
Specia Adancimea de semanat(cm) Intre plante/rand(cm) Intre randuri(cm)
Fasole 2.5 - 5 20 - 30 90 - 120
Sfecla1.3 - 25 - 12 28 - 75
Broccoli 0.6 - 1.3(T) 15 - 30 12 - 40
Varza1.5 - 3.3 (T)30 - 60 90 - 100
Morcov0.6 -1.3 2.5 - 5 30 - 75
Conopida1.5 - 3.3 (T) 30 - 60 60 - 90
Telina de radacina T 10 - 15 60 - 90
Telina de frunzeT 15 - 30 45 - 100
Porumb 2.5 - 5 20 - 30 75 - 105
Castravete 2.5 - 5 20 - 30 90 - 100
Vinete0.6 - 1.3 (T) 45 - 75 60 - 120
Usturoi 2.5 - 5 2.5 - 7.5 30 - 60
Salata, Capatana0.625 - 3830 - 60
Salata, Frunze0.620 - 3030 - 60
Ceapa0.6 - 1.3 (T)2.5 - 1020 - 60
Patrunjel0.610 - 3030 - 66
Pastarnac0.6 - 1.35 - 1018 - 36
Mazare2.5 - 52.5 - 7.560 - 120
Ardei0.6; - 1.3 (T)30 - 6090 - 100
Cartofi5 - 7.520 - 3075 - 110
Dovleac2.590 - 150180 - 240
Ridichi0.6 - 1.31.2 - 2.520 - 30
Spanac1.3 - 2.55 - 1030 - 60
Tomate0.6 - 1.345 - 12090 - 120
Nap0.6 - 1.35 - 1530 - 90
Pepeni5 - 1060 - 90180 - 240
T = transplantat

Conditii de temperatura a solului pentru germinarea semintelor
Specia Temperatura minima (℃) Limite optime (℃) Temperatura optima (℃) Temperatura maxima (℃)
Asparagus 10 18 - 29 24 35
Fasole 15 15 - 30 26 35
Sfecla 14 10 - 30 30 35
Varza 5 6 - 35 30 38
Morcov 5 6 - 30 28 35
Conopida 5 3 - 35 26 37
Telina 5 15 - 21 21* 29*
Porumb zaharat 10 15 - 35 35 40
Castravete 15 15 - 35 35 40
Vinete 15 24 - 32 30 35
Salata 2 5 - 10 9 30
Ceapa 2 10 - 30 24 35
Patrunjel 5 10 - 30 24 32
Pastarnac 2 10 - 21 18 30
Mazare 5 5 - 24 24 30
Ardei 5 18 - 35 30 35
Dovleac 18 21 - 32 35 40
Ridichi 5 6 - 32 30 35
Spanac 2 7 - 24 21 35
Dovlecel 15 21 - 35 21 30
Tomate 10 15 - 30 30 35
Nap 5 15 - 40 35 40
Pepene 15 21 - 35 35 40
* Fluctuatia zilnica la 15℃ sau mai jos este esentiala


Perioada aproximativa de la semanat - la maturitatea de recoltare, in conditii optime de crestere
Specia Timp pana la maturitatea de recoltare (zile) Timp pana la maturitatea de recoltare (zile)
Varietati timpurii Vvarietati tardive
Asparagus - 1 year
Fasole 78 88
Sfecla 56 70
Broccoli1 55 78
Varza de Bruxelles 80 100
Varza 65 120
Morcov 50 95
Conopida1 60 100
Telina1 90 125
Porumb zaharat 64 95
Castraveti 48 72
Vinete1 60 80
Andive 85 100
Gulie 50 60
Salata, capatana 70 85
Salatta, Frunze 40 50
Pepene galben - 110
Bame 50 60
Ceapa, pastrare 90 150
Ceapa verde 45 60
Patrunjel 70 80
Pastarnac - 120
Mazare 56 75
Ardei iute1 65 80
Ardei dulce/gras/lung1 65 80
Cartof 90 120
Dovleac 100 120
Ridichi vara 22 30
Ridichi iarna 50 60
Spanac 37 75
Dovlecel 40 50
Tomate1 60 90
Pepene verde 75 95
1Transplantat


Conditii de temperatura pentru transplantarea in camp
Specia Ziua(F) Noaptea(F) Inaltimea(inch) Numar de frunze adevarate Timp(saptamani)
Varza 15 - 21 10 - 15 10 - 13 2 - 4 4 - 6
Conopida 15 - 21 10 - 15 10 - 13 2 - 4 4 - 6
Telina 18 - 22 15 - 18 1 - 15 4 - 6 6 - 8
Castravete 21 - 24 15 - 18 5 - 10 2 - 4 1 - 2
Vinete 21 - 27 18 - 21 15 - 20 4 - 6 6 - 8
Salata 13 - 18 10 - 13 13 - 18 2 - 4 5 - 7
Ceapa 60 - 65 55 - 60 5 - 6 4 - 6 8 - 10
Ardei 18 - 24 15 - 18 3 - 5 2 - 4 6 - 8
Tomate 18 - 24 15 - 18 10 - 15 4 - 6 5 - 7
Pepene verde 21 - 27 18 - 21 2 - 4 2 - 4 1 - 2
*Ajustati usor temperatura pentru a modifica ratele de crestere


Durata de viata a semintelor de legume pastrate in conditii ideale
Specia Ani Specia Ani
Asparagus 3 Praz 3
Fasole 3 Salata 6
Sfecla 4 Pepene galben 5
Broccoli 3 Mustar 4
Varza de Bruxelles 4 Spanac de New Zealand 3
Varza 4 Bame 2
Morcov 3 Ceapa 1
Conopida 4 Patrunjel 1
Telina de radacina 3 Pastarnac 1
Telina 3 Mazare 3
Chard, Swiss 4 Ardei 2
Cicoare 4 Dovleac 4
Varza chinezeasca 3 Ridichi 5
Porumb 2 Salsify 1
Castravete 5 Spanac 2
Vinete 4 Dovlecel 4
Andive 5 Tomate 4
Gulii 3 Pepene verde 4



Lungimea radacinilor la unele specii legumicole
Radacini scurte (45 - 60 cm) Radacini medii (90 - 120 cm) Radacini adanci (peste 120 cm)
Fasole, arac Asparagus
Sfecla Fasole, Lima
Morcov Patrunjel
Vinete Dovleac
Castraveti Dovlecel
Pepene galben Tomate
Mustar Pepene verde
Mazare  
Ardei  
Dovlecel, Summer  
Adancimea la care patrund radacinile si lungimea acestora, depinde de factori cum sunt profilul solului, nutritie, conditii climatice........




Nutritia plantelor



Deficiente de nutritie in culturile de legume
Nutrient Simptomele plantei Aparitie
Macroelemente
Azot Frunzele bazale devin verde palid iar suprafata lor este diminuata. Crestere slaba. Solurile usoare sunt spalate de ploi sau udari excesive.
Fosfor Tulpinile sunt subtiri si scurte. Internodiile sunt scurte iar frunzele se decoloreaza. Piticirea plantelor si intarzierea maturitatii. Deficientele se acutizeaza in conditii de sol rece si umed, sau sol cu pH scazut.
Potasiu Frunzele batrane devin usor gri, iar pe margini se usuca pana la a deveni casante. Solurile usoare sunt spalate de ploi sau udari excesive.
Microelemente
Bor Cloroza, rasucirea si deformarea frunzelor superioare, moartea prin uscare a mugurilor terminali, oprirea proceselor de crestere si dezvoltare, aparitia de pete brune sau negre în interiorul fructelor. Se manifesta pe soluri cu pH mai mare de 6.8, sau la culturi cu cerinte mari fata de Br.
Calciu Decolorarea frunzelor, rasucirea frunzelor tinere, oprirea cresterii, uscarea vârfului vegetativ, radacinile ramân scurte, groase, cu vârfurile uscate. Pe solurile acide, urmate de alunecari, pe soluri cu continut ridict de Potasiu, sau pe soluri uscate.
Cupru Ingalbenirea frunzelor. Frunzele se pot alungi. Bulbii de ceapa devin moi cu pete galben deschis. Frecvent pe soluri cu rezerve de turba.
Fer Ofiliri chlorotice ale frunzelor imature si în cazurile severe frunzelor tinere care tind sa devina complet lipsite de clorofila. Pe soluri ci pH mai mare de 7.5.
Magnesiu Initial frunzele batrane se ingalbenesc intre vene, daca nu se intervine sunt afectate si frunzele tinere. La deficienta acuta frunzele batrane pot cadea. Pe soluri acide, pe soluri cu continut marte de Potasiu, pe soluri subtiri predispuse la alunecari.
Mangan Ofiliri cllorotice ale frunzelor tinere si, în multe cazuri, este imposibil de distins intre carenta de Mn si cea de fier. Pe plante cultivate pentru fructe, adesea bobocii florali nu sunt pe deplin dezvoltati iar acestia se ingalbenesc sau avorteaza. Cand deficien?a devine mai severa, cresterile noi devin complet galbene, dar, în contrast cu carenta de fier petele necrozeaza. Pe soluri cu pH mai mare de 6.7.
Zinc La unele plante afectate de carenta cu Zn, ofilirea frunzei apare prima data pe frunze mai în vârsta si în altele, apare pe frunze imature. În cele din urma aceasta afecteaza punctele de crestere ale tuturor plantelor. Ofilirile frunzei pot fi confundate cu excesul de fier si mangan exceptand dezvoltarea frunzelor tinere. Pe soluri umede primavara devreme; Uneori confundata cu excesul de Fosfor.
Sulf Frunzele se îngalbenesc conducand in final la o îmbatrânire prematura a plantei. Pe soluri nisipoase, slabe in materie organica, in zone cu slaba receptie de Sulf atmosferic.
Clor Deficientele sunt rare. De obicei in conditii de laborator.



Cerinte de nutritie la importante culturi legumicole
Cultura Cerinte generale de nutritie Cantitate aplicata cand testele arata deficiente.
N P K N P K
Fasole verde 60 - 80 80 - 100 60 - 80 75 90 100
Fasole uscata 40 - 60 80 - 120 80 - 120 70 80 100
Sfecla 60 - 80 60 - 80 80 - 100 100 80 100
Pepene galben 40 - 100 60 - 100 60 - 100 120 80 120
Morcov 30 - 80 60 - 100 60 - 100 100 80 100
Conopida 60 - 100 120 - 170 60 - 80 150 90 120
Varza 60 - 100 80 - 100 80 - 100 150 90 150
Castraveti 40 - 100 90 - 100 140 - 150 120 80 120
Vinete 70 - 115 90 - 120 150 - 200 145 90 160
Salata 60 - 90 100 - 120 120 - 170 100 80 120
Mustar 60 - 90 80 - 120 120 - 170 100 80 120
Bame 60 - 80 60 - 80 120 - 170 80 70 90
Ceapa (pentru pastrare) 60 - 90 60 - 70 100 - 170 120 80 100
Ceapa (verde) 60 - 80 80 - 120 60 - 80 100 80 100
Mazare 20 - 80 50 - 80 40 - 150 20 50 40
Ardei 30 - 80 50 - 80 80 - 120 160 80 150
Cartof 80 - 160 80 - 120 80 - 120 180 100 200
Dovleac 60 - 80 80 - 100 110 - 140 120 80 140
Ridichi 40 - 60 50 - 80 70 - 120 90 50 100
Spanac 60 - 70 110 - 140 110 - 140 150 80 125
Dovlecel (vara) 60 - 70 65 - 140 110 - 140 100 65 120
Dovlecel (iarna) 60 - 70 110 - 140 110 - 140 110 80 125
Porumb zaharat 120 70 - 120 80 - 100 140 85 100
Cartof dulce 40 - 60 50 - 120 120 - 180 80 90 160
Tomate 60 - 80 60 - 70 110 - 140 150 80 150
Pepene verde 40 - 90 40 - 60 40 - 60 120 75 130



Toleranta relativa a speciilor legumicole la aciditatea solului
Usor tolerante
(pH 6.8 - 6.0)
Moderat tolerante
(pH 6.8 - 5.5)
FFoarte toleranta
(pH 6.8 - 5.0)
Asparagus Fasole Papadie
Sfecla Fasole, Lima Andive
Broccoli Varza de Bruxelles Cartof
Varza Morcov Rubarba
Conopida Cardon Arbagic
Telina Porumb Cartof dulce
Sfecla de zahar Castraveti Pepene verde
Varza chinezeasca Vinete  
Praz Usturoi  
Salata Castravete cornichon  
Pepene galben Ridichi  
Spanac New Zealand    
Bame Gulii  
Patrunjel Mustar  
Barba caprei Patrunjel  
Soia Mazare  
Spanac Ardei  
  Dovleac  
  Ridichi  
     
  Dovlecel  
  Tomate  
     
Legumele din grupa usor tolerante pot fi cultivate pe soluri alcaline.Ele se dezvolta bine la pH mai mare de 7.6, in cazul in care nu intampina deficiente de nutritie.
Legumele din grupa celor foarte tolerante cresc satisfacator la pH scazut, 5.0. Majoritatea speciilor legumicole cresc si se dezvolta bine la pH intre 6.0 - 6.8. Calciul, fosforul, magneziul, and molibdenul sunt nutrientii deficienti pe majoritatea solurilor acide.


Raspunsul relativ al speciilor legumicole la amendarea cu microelemente*
Specia Mangan Bor Cupru Zinc Molibden Fer
Asparagus Scazut Scazut Scazut Scazut Scazut Mediu
Fasole Rapid Scazut Scazut Rapid Mediu Rapid
Sfecla Rapid Rapid Rapid Mediu Rapid Rapid
Broccoli Mediu Rapid Mediu -------- Rapid Rapid
Varza Mediu Mediu Mediu Scazut Mediu Mediu
Morcov Mediu Mediu Mediu Scazut Scazut --------
Conopida Mediu Rapid Mediu -------- Rapid Rapid
Telina Mediu Rapid Mediu -------- Scazut --------
Castraveti Rapid Scazut Mediu -------- -------- --------
Salata Rapid Mediu Rapid Mediu Rapid --------
Ceapa Rapid Scazut Rapid Rapid Rapid --------
Mazare Rapid Scazut Scazut Scazut Mediu --------
Cartof Rapid Scazut Scazut Mediu Scazut --------
Ridichi Rapid Mediu Mediu Mediu Mediu --------
Spanac Rapid Mediu Rapid Rapid Rapid Rapid
Porumb zaharat Rapid Mediu Mediu Rapid Scazut Mediu
Tomate Mediu Mediu Rapid Mediu Mediu Rapid




Apa



Perioade critice in functie de specia legumicola

Specia Perioade critice de necesar al apei
Asparagus Dezvoltarea plantei
Broccoli Transplantare si aparitia bobocului
Varza Dezvoltarea capatanii
Pepene galben Polenizare si cresterea fructului
Morcov Ingrosarea radacinii
Conopida Transplantare si dezvoltare
Castraveti cresterea fructelor
Vinete Cresterea fructelor
Salata Dezvoltarea capatanii
Fasole Dezvoltarea pastailor
Ceapa (pentru pastrare) Cresterea bulbului
Mazare Dezvoltarea pastailor
Ardei De la plantare si pana la formarea fructelor
Cartof Formarea tuberculilor, pana la dezvoltarea acestora
Ridichi Ingrosarea radacinii
Spanac Pe toata perioada culturii
Porumb Cresterea paniculului si dezvoltarea stiuletelui
Tomate Inflorire, fructificare si cresterea fructelor.
Praz Ingrosarea radacinii
Pepene verde Polenizare si cresterea fructului

Nota:

  1. Culturile pentru frunze, in special cele cu perioada scurta de vegetatie, necesita aprovizioanre cu apa de la infiintare pana la recoltare.
  2. Speciile varzoase necesita aprovizionare echilibrata cu apa, in special in perioada de formare si crestere.
  3. Radacinoasele si legumele pentru bulbi, necesita apa in perioada de formare, precum si in perioada de ingrosare a partilor comestibile.
  4. Culturile pentru fructe necesita apa in perioada de formare si crestere a partilor comestibile.




Recoltare

Stadiul de maturitate la recoltare pentru calitate optima
Cultura Calitatea optima de recoltare
Asparagus Cand partea comestibila are 15-20 cm lungime si aproximativ 7-10mm in diametru
Fasole Stare proaspata: Cand boabele sunt complet dezvoltate in pastaie
Stare uscata: Cand pastaia e uscata si casanta
Sfecla Frunze: Cand planta are 15-20 cm inaltime
Radacina: Incepand cu 5 cm in diametru
Broccoli Cand bobocul este verde si strans inchis; inflorescenta 10-15 cm in diametru
Varza de Bruxelles Bobocii au intre 3 si 5 cm in diametru
Varza Cand capatana are o marime potrivita si este tare
Morcov Cand radacina are 1.3 cm in diametru
Conopida When heads are of good size (4 to 6 inches) and well bleached to creamy white
Telina Incepand cu 5-7 cm in diametru
Porumb, zaharat Cand boabele sunt complet dezvoltate, zemoase si ferme
Castraveti Stare proaspata: Cand fructul este verede si de marime medie
Conservare: Inainte de a avea marime medie
Vinete Imediat ce fructul atinge dimensiunea maxima
Praz Cand planta are la baza 2.5-3 cm in diametru
Salata Capatana: Imediat ce se fiormeaza o capatana puternica
Frunze: Cand frunzele au 5-15 cm lungime
Pepene galben Imediat ce fructul se desprinde usor de vrej
Ceapa Ceapa verde: Oricand frunzele devin verzi
Pentru pastrare: La uscarea frunzelor
Patrunjel Oricand frunzele au ajuns la o marime utilizabila
Mazare Cand pastaile sunt implinite si de culore verde-crud
Ardei Dulce: Crestere maxima, fermitate si peduncul verde
Iute: cand devine rosu sau galben in functie de varietate
Dovleac La crestere si fermitate maxima
Ridichi La o marime potrivita
Spanac Cand frunzele au 10-15 cm lungime
Dovlecel Timpuriu, inainte de intarirea pielii si dezvoltarea semintelor
Tomate Imediat ce fructul capata o colooratie uniforma
Pepene verde Imediat ce fructul capata o culoare galbena la punctul de contact cu solul




Conditii ideale de pastrare a legumelor
Specia Temperatura (℃) Umiditatea relativa (%) Temperatura de racire (℃) Punctul de inghet (℃) Pierderea de apa* Perioada maxima de stocare
Asparagus 0/2 95/100 2 0 A 2 - 3 saptamani
Fasoles, Pastai 7/10 95 7 -0.5 A 7 - 10 zile
Fasole, Boabe 3-5 95 1/5 -0.5 A 5 - 7 zile
Sfecla 0 98/100  

-1 A 4 - 6 luni
Broccoli 0 95/100  

-0.5 H 10 - 14 zile
Varza, Timpurie 0 98/100  

-1 A 3 - 6 saptamani
Varza, tarzie 0 98/100  

-1 A 5 - 6 luni
Varza, Chinezeasca 0 95/100  

-0.5 H 2 - 3 luni
Morcov 0 98/100  

-1 A 7 - 9 luni
Conopida 0 95/98  

-1 A 3 - 4 saptamani
Telina 0 98/100  

-0.5 A 2 - 3 luni
Porumb, Zaharat 0 95/98  

-0.6 A 5 - 8 zile
Castraveti 10/13 95 7 0 L 1 - 2 saptamani
Vinete 8/12 90/85 7 -0.6 L 1 saptamana
Salata 0 98/100  

0 A 2 - 3 saptamani
Pepene galben, Coaja neteda 0/2.2 95 4.4 -1.1 H 5 - 14 zile
Ceapa, Verde 0 95/100  

-0.5  

3 - 4 saptamani
Ceapa, pentru pastrare 0 65/70  

-0.6 L 1 - 8 luni
Mazare, verde 0 95/98  

-0.5 A 1 - 2 saptamani
Ardei, dulce 7.2/12.8 90/95 7.2 -0.6 A 2 - 3 saptamani
Cartof, timpuriu 7.2/10 90/95 3.3 -0.6 L 4 - 5 luni
Cartof, tarziu 7.2/10 90/95 3.3 -0.6 L 5 - 10 luni
Dovleac 50/55 50/70 50 31 L 2 - 3 luni
Dovlecel 10/12.8 95 7.2 -0.6 A 1 - 2 saptamani
Cartof dulce 12.8/15.6 85/90 12.8 -1.1 A 4 - 7 luni
Tomate, verzi 12.8/21 90/95 10/15.6 -0.5 A 1 - 3 saptamani
Tomate, roz 10/12.8 90/95 7.2/10 -0.6 A 7 - 12 zile
Tomate, rosii 7.8/10 90/95 7.2/10 -0.6 A 4 - 7 zile
Pepene verde 10/15.6 80/85 4.4 -0.6 A 2 - 3 saptamani

* Pierderea de umiditate in conditii de pastrare: L=Scazut, 5%/zi din cantitatea produsului; A=moderat, 0.5 - 1.4%; H=Rapid, 1.4%




Valori nutritive la unele specii de legume
Legume Calorii Proteine (g) Carbohidrati (g) Grasimi dietetice (g) Sodiu Fibre (g) Vit. A Vit. C Calciu Fer
Asparagus (3.5)* 18 0 18 1 0 5 - 6 - -
Ardei pitic(5.5) 25 1 5 1 0 2 2 130 - -
Broccoli (5.5) 40 5 4 1 75 5 10 240 6 4
Varza (3) 18 1 3 0 30 2 - 70 4 -
Pepene galben (5) 50 1 11 0 35 0 80 90 2 2
Morcov (3) 40 1 8 1 40 1 330 8 2 -
Conopida (3) 18 2 3 0 45 2 - 110 2 2
Telina (4) 20 1 4 0 140 2 - 15 4 -
Castraveti (3.5) 18 1 3 0 0 0 4 6 2 2
Fasole verde (3) 14 1 2 0 0 3 2 8 4 -
Ceapa verde(1) 7 0 1 0 0 0 2 20 - 5
Salata Iceberg(3) 20 1 4 0 10 1 2 4 - -
Salata frunze(3) 12 1 1 0 40 1 20 4 4 -
Ciuperci(3) 25 3 3 0 0 0 - 2 - -
Ceapa (5.5) 60 1 14 0 10 3 - 20 4 -
Cartof (5.5) 110 3 23 0 10 3 - 50 - 8
Ridichi (3) 20 0 3 0 35 0 - 30 - -
Dovlecel (3.5) 20 1 3 0 0 1 4 25 2 2
Porumb zaharat(3) 75 3 17 1 15 1 5 10 - 3
Batat(4.5) 140 2 32 0 15 3 520 50 3 4
Tomate (5.5) 35 1 6 1 10 1 20 40 - 2
Pepene verde (10) 80 1 19 0 10 1 8 25 - 2



Continutul de apa, proteina si carbohidrati din legume
Cultura % Apa % Proteina % Carbohidrati
Anghinare, French 85.5 2.9 10.6
Anghinare, Jerusalem 79.8 2.3 16.7
Asparagus 91.7 2.5 5.0
Fasole, pastai, uscata 10.3 20.4 64.0
Fasole, alba 10.9 22.3 61.3
Fasole, rosie 10.4 22.5 61.9
Fasole, pestrita 8.3 22.9 63.7
Sfecla, rosie 87.3 1.6 9.9
Sfecla, verde 90.9 2.2 4.6
Broccoli 89.1 3.6 5.9
Varza de Bruxelles 85.2 4.9 8.3
Varza 92.4 1.3 5.4
Morcov 8.2 1.1 9.7
Conopida 91.0 2.7 5.2
Telina 94.1 0.9 3.9
Cardon 85.3 4.8 7.5
Porumb, zaharat 72.7 3.5 22.1
Mazare, uscata 10.5 22.8 61.7
Mazare, verde 66.8 9.0 21.8
Castraveti 95.1 0.9 3.4
Usturoi, capatana 61.3 6.2 30.8
Pepene galben 91.2 0.7 7.5
Bame 88.9 2.4 7.6
Ceapa, de pastrare 89.1 1.5 8.7
Patrunjel 79.1 1.7 17.5
Ardei, iute 74.3 3.7 18.8
Ardei, dulce 93.4 1.2 4.8
Porumb, floricele 9.8 11.9 72.1
Cartof 79.8 2.1 17.1
Dovleac 91.6 1.0 6.5
Ridichi 94.5 1.0 3.6
Rubarba 94.8 0.6 3.7
Spanac 90.7 3.2 4.3
Dovlecel 94.0 1.1 4.2
Cartof dulce 70.6 1.7 26.3
Tomate 93.5 1.1 4.7
Pepene verde 92.6 0.5 6.4



Clasificarea legumelor si fructelor dupa abilitatea de postmaturare

Continua maturarea dupa recoltare

Nu continua maturarea dupa recoltare
Mere Pepene galben Mure Portocale
Caise Nectarine Cacao Ardei
Avocado Papaya Caju Ananas
Banana Fructul pasiunii Cirese Rodii
Biriba Piersici Castraveti Zmeura
Afine Pere Vinete Mandarine
Breadfruit Kaki Struguri Capsuni
Cherimoya Plantain Grapefruit Dovlecel
Feijoa Prune Jujube Tamarillo
Fig Sapote Tangerine Lamai
Guava Soursop Lime  

Jackfruit Tomate Loquat  

Kiwi Pepene verde Lychee  

Mango  

Masline  




Sursa: Material adaptat cu acordul
Aggie-Horticulture.tamu.edu, Texas AgriLife Extension Service
image



image



image