
|

|
|
Adancimi si distante de semanat
| Specia |
Adancimea de semanat(cm) |
Intre plante/rand(cm) |
Intre randuri(cm) |
| Fasole |
2.5 - 5 |
20 - 30 |
90 - 120 |
| Sfecla | 1.3 - 2 | 5 - 12 | 28 - 75 |
| Broccoli | 0.6 - 1.3(T) | 15 - 30 | 12 - 40 |
| Varza | 1.5 - 3.3 (T) | 30 - 60 | 90 - 100 |
| Morcov | 0.6 -1.3 | 2.5 - 5 | 30 - 75 |
| Conopida | 1.5 - 3.3 (T) | 30 - 60 | 60 - 90 |
| Telina de radacina | T | 10 - 15 | 60 - 90 |
| Telina de frunze | T | 15 - 30 | 45 - 100 |
| Porumb | 2.5 - 5 | 20 - 30 | 75 - 105 |
| Castravete | 2.5 - 5 | 20 - 30 | 90 - 100 |
| Vinete | 0.6 - 1.3 (T) | 45 - 75 | 60 - 120 |
| Usturoi | 2.5 - 5 | 2.5 - 7.5 | 30 - 60 |
| Salata, Capatana | 0.6 | 25 - 38 | 30 - 60 |
| Salata, Frunze | 0.6 | 20 - 30 | 30 - 60 |
| Ceapa | 0.6 - 1.3 (T) | 2.5 - 10 | 20 - 60 |
| Patrunjel | 0.6 | 10 - 30 | 30 - 66 |
| Pastarnac | 0.6 - 1.3 | 5 - 10 | 18 - 36 |
| Mazare | 2.5 - 5 | 2.5 - 7.5 | 60 - 120 |
| Ardei | 0.6; - 1.3 (T) | 30 - 60 | 90 - 100 |
| Cartofi | 5 - 7.5 | 20 - 30 | 75 - 110 |
| Dovleac | 2.5 | 90 - 150 | 180 - 240 |
| Ridichi | 0.6 - 1.3 | 1.2 - 2.5 | 20 - 30 |
| Spanac | 1.3 - 2.5 | 5 - 10 | 30 - 60 |
| Tomate | 0.6 - 1.3 | 45 - 120 | 90 - 120 |
| Nap | 0.6 - 1.3 | 5 - 15 | 30 - 90 |
| Pepeni | 5 - 10 | 60 - 90 | 180 - 240 |
T = transplantat
Conditii de temperatura a solului pentru germinarea semintelor
| Specia |
Temperatura minima (℃) |
Limite optime (℃) |
Temperatura optima (℃) |
Temperatura maxima (℃) |
| Asparagus |
10 |
18 - 29 |
24 |
35 |
| Fasole |
15 |
15 - 30 |
26 |
35 |
| Sfecla |
14 |
10 - 30 |
30 |
35 |
| Varza |
5 |
6 - 35 |
30 |
38 |
| Morcov |
5 |
6 - 30 |
28 |
35 |
| Conopida |
5 |
3 - 35 |
26 |
37 |
| Telina |
5 |
15 - 21 |
21* |
29* |
| Porumb zaharat |
10 |
15 - 35 |
35 |
40 |
| Castravete |
15 |
15 - 35 |
35 |
40 |
| Vinete |
15 |
24 - 32 |
30 |
35 |
| Salata |
2 |
5 - 10 |
9 |
30 |
| Ceapa |
2 |
10 - 30 |
24 |
35 |
| Patrunjel |
5 |
10 - 30 |
24 |
32 |
| Pastarnac |
2 |
10 - 21 |
18 |
30 |
| Mazare |
5 |
5 - 24 |
24 |
30 |
| Ardei |
5 |
18 - 35 |
30 |
35 |
| Dovleac |
18 |
21 - 32 |
35 |
40 |
| Ridichi |
5 |
6 - 32 |
30 |
35 |
| Spanac |
2 |
7 - 24 |
21 |
35 |
| Dovlecel |
15 |
21 - 35 |
21 |
30 |
| Tomate |
10 |
15 - 30 |
30 |
35 |
| Nap |
5 |
15 - 40 |
35 |
40 |
| Pepene |
15 |
21 - 35 |
35 |
40 |
* Fluctuatia zilnica la 15℃ sau mai jos este esentiala
Perioada aproximativa de la semanat - la maturitatea de recoltare, in conditii optime de crestere
| Specia |
Timp pana la maturitatea de recoltare (zile) |
Timp pana la maturitatea de recoltare (zile) |
| Varietati timpurii |
Vvarietati tardive |
| Asparagus |
- |
1 year |
| Fasole |
78 |
88 |
| Sfecla |
56 |
70 |
| Broccoli1 |
55 |
78 |
| Varza de Bruxelles |
80 |
100 |
| Varza |
65 |
120 |
| Morcov |
50 |
95 |
| Conopida1 |
60 |
100 |
| Telina1 |
90 |
125 |
| Porumb zaharat |
64 |
95 |
| Castraveti |
48 |
72 |
| Vinete1 |
60 |
80 |
| Andive |
85 |
100 |
| Gulie |
50 |
60 |
| Salata, capatana |
70 |
85 |
| Salatta, Frunze |
40 |
50 |
| Pepene galben |
- |
110 |
| Bame |
50 |
60 |
| Ceapa, pastrare |
90 |
150 |
| Ceapa verde |
45 |
60 |
| Patrunjel |
70 |
80 |
| Pastarnac |
- |
120 |
| Mazare |
56 |
75 |
| Ardei iute1 |
65 |
80 |
| Ardei dulce/gras/lung1 |
65 |
80 |
| Cartof |
90 |
120 |
| Dovleac |
100 |
120 |
| Ridichi vara |
22 |
30 |
| Ridichi iarna |
50 |
60 |
| Spanac |
37 |
75 |
| Dovlecel |
40 |
50 |
| Tomate1 |
60 |
90 |
| Pepene verde |
75 |
95 |
1Transplantat
Conditii de temperatura pentru transplantarea in camp
| Specia |
Ziua(F)
| Noaptea(F)
| Inaltimea(inch) |
Numar de frunze adevarate |
Timp(saptamani) |
| Varza |
15 - 21 |
10 - 15 |
10 - 13 |
2 - 4 |
4 - 6 |
| Conopida |
15 - 21 |
10 - 15 |
10 - 13 |
2 - 4 |
4 - 6 |
| Telina |
18 - 22 |
15 - 18 |
1 - 15 |
4 - 6 |
6 - 8 |
| Castravete |
21 - 24 |
15 - 18 |
5 - 10 |
2 - 4 |
1 - 2 |
| Vinete |
21 - 27 |
18 - 21 |
15 - 20 |
4 - 6 |
6 - 8 |
| Salata |
13 - 18 |
10 - 13 |
13 - 18 |
2 - 4 |
5 - 7 |
| Ceapa |
60 - 65 |
55 - 60 |
5 - 6 |
4 - 6 |
8 - 10 |
| Ardei |
18 - 24 |
15 - 18 |
3 - 5 |
2 - 4 |
6 - 8 |
| Tomate |
18 - 24 |
15 - 18 |
10 - 15 |
4 - 6 |
5 - 7 |
| Pepene verde |
21 - 27 |
18 - 21 |
2 - 4 |
2 - 4 |
1 - 2 |
*Ajustati usor temperatura pentru a modifica ratele de crestere
Durata de viata a semintelor de legume pastrate in conditii ideale
| Specia |
Ani |
Specia |
Ani |
| Asparagus |
3 |
Praz |
3 |
| Fasole |
3 |
Salata |
6 |
| Sfecla |
4 |
Pepene galben |
5 |
| Broccoli |
3 |
Mustar |
4 |
| Varza de Bruxelles |
4 |
Spanac de New Zealand |
3 |
| Varza |
4 |
Bame |
2 |
| Morcov |
3 |
Ceapa |
1 |
| Conopida |
4 |
Patrunjel |
1 |
| Telina de radacina |
3 |
Pastarnac |
1 |
| Telina |
3 |
Mazare |
3 |
| Chard, Swiss |
4 |
Ardei |
2 |
| Cicoare |
4 |
Dovleac |
4 |
| Varza chinezeasca |
3 |
Ridichi |
5 |
| Porumb |
2 |
Salsify |
1 |
| Castravete |
5 |
Spanac |
2 |
| Vinete |
4 |
Dovlecel |
4 |
| Andive |
5 |
Tomate |
4 |
| Gulii |
3 |
Pepene verde |
4 |
Lungimea radacinilor la unele specii legumicole
| Radacini scurte (45 - 60 cm) |
Radacini medii (90 - 120 cm) |
Radacini adanci (peste 120 cm) |
| Fasole, arac |
Asparagus |
| Sfecla |
Fasole, Lima |
| Morcov |
Patrunjel |
| Vinete |
Dovleac |
| Castraveti |
Dovlecel |
| Pepene galben |
Tomate |
| Mustar |
Pepene verde |
| Mazare |
|
| Ardei |
|
| Dovlecel, Summer |
|
Adancimea la care patrund radacinile si lungimea acestora, depinde de factori cum sunt profilul solului, nutritie, conditii climatice........
Nutritia plantelor
Deficiente de nutritie in culturile de legume
| Nutrient |
Simptomele plantei |
Aparitie |
| Macroelemente |
| Azot |
Frunzele bazale devin verde palid iar suprafata lor este diminuata. Crestere slaba. |
Solurile usoare sunt spalate de ploi sau udari excesive. |
| Fosfor |
Tulpinile sunt subtiri si scurte. Internodiile sunt scurte iar frunzele se decoloreaza. Piticirea plantelor si intarzierea maturitatii. |
Deficientele se acutizeaza in conditii de sol rece si umed, sau sol cu pH scazut. |
| Potasiu |
Frunzele batrane devin usor gri, iar pe margini se usuca pana la a deveni casante. |
Solurile usoare sunt spalate de ploi sau udari excesive. |
| Microelemente |
| Bor |
Cloroza, rasucirea si deformarea frunzelor superioare, moartea prin uscare a mugurilor terminali, oprirea proceselor de crestere si dezvoltare, aparitia de pete brune sau negre în interiorul fructelor. |
Se manifesta pe soluri cu pH mai mare de 6.8, sau la culturi cu cerinte mari fata de Br. |
| Calciu |
Decolorarea frunzelor, rasucirea frunzelor tinere, oprirea cresterii, uscarea vârfului vegetativ, radacinile ramân scurte, groase, cu vârfurile uscate. |
Pe solurile acide, urmate de alunecari, pe soluri cu continut ridict de Potasiu, sau pe soluri uscate. |
| Cupru |
Ingalbenirea frunzelor. Frunzele se pot alungi. Bulbii de ceapa devin moi cu pete galben deschis. |
Frecvent pe soluri cu rezerve de turba. |
| Fer |
Ofiliri chlorotice ale frunzelor imature si în cazurile severe frunzelor tinere care tind sa devina complet lipsite de clorofila. |
Pe soluri ci pH mai mare de 7.5. |
| Magnesiu |
Initial frunzele batrane se ingalbenesc intre vene, daca nu se intervine sunt afectate si frunzele tinere. La deficienta acuta frunzele batrane pot cadea. |
Pe soluri acide, pe soluri cu continut marte de Potasiu, pe soluri subtiri predispuse la alunecari. |
| Mangan |
Ofiliri cllorotice ale frunzelor tinere si, în multe cazuri, este imposibil de distins intre carenta de Mn si cea de fier. Pe plante cultivate pentru fructe, adesea bobocii florali nu sunt pe deplin dezvoltati iar acestia se ingalbenesc sau avorteaza. Cand deficien?a devine mai severa, cresterile noi devin complet galbene, dar, în contrast cu carenta de fier petele necrozeaza. |
Pe soluri cu pH mai mare de 6.7. |
| Zinc |
La unele plante afectate de carenta cu Zn, ofilirea frunzei apare prima data pe frunze mai în vârsta si în altele, apare pe frunze imature. În cele din urma aceasta afecteaza punctele de crestere ale tuturor plantelor. Ofilirile frunzei pot fi confundate cu excesul de fier si mangan exceptand dezvoltarea frunzelor tinere. |
Pe soluri umede primavara devreme; Uneori confundata cu excesul de Fosfor. |
| Sulf |
Frunzele se îngalbenesc conducand in final la o îmbatrânire prematura a plantei. |
Pe soluri nisipoase, slabe in materie organica, in zone cu slaba receptie de Sulf atmosferic. |
| Clor |
Deficientele sunt rare. |
De obicei in conditii de laborator. |
Cerinte de nutritie la importante culturi legumicole
| Cultura |
Cerinte generale de nutritie |
Cantitate aplicata cand testele arata deficiente. |
| N |
P |
K |
N |
P |
K |
| Fasole verde |
60 - 80 |
80 - 100 |
60 - 80 |
75 |
90 |
100 |
| Fasole uscata |
40 - 60 |
80 - 120 |
80 - 120 |
70 |
80 |
100 |
| Sfecla |
60 - 80 |
60 - 80 |
80 - 100 |
100 |
80 |
100 |
| Pepene galben |
40 - 100 |
60 - 100 |
60 - 100 |
120 |
80 |
120 |
| Morcov |
30 - 80 |
60 - 100 |
60 - 100 |
100 |
80 |
100 |
| Conopida |
60 - 100 |
120 - 170 |
60 - 80 |
150 |
90 |
120 |
| Varza |
60 - 100 |
80 - 100 |
80 - 100 |
150 |
90 |
150 |
| Castraveti |
40 - 100 |
90 - 100 |
140 - 150 |
120 |
80 |
120 |
| Vinete |
70 - 115 |
90 - 120 |
150 - 200 |
145 |
90 |
160 |
| Salata |
60 - 90 |
100 - 120 |
120 - 170 |
100 |
80 |
120 |
| Mustar |
60 - 90 |
80 - 120 |
120 - 170 |
100 |
80 |
120 |
| Bame |
60 - 80 |
60 - 80 |
120 - 170 |
80 |
70 |
90 |
| Ceapa (pentru pastrare) |
60 - 90 |
60 - 70 |
100 - 170 |
120 |
80 |
100 |
| Ceapa (verde) |
60 - 80 |
80 - 120 |
60 - 80 |
100 |
80 |
100 |
| Mazare |
20 - 80 |
50 - 80 |
40 - 150 |
20 |
50 |
40 |
| Ardei |
30 - 80 |
50 - 80 |
80 - 120 |
160 |
80 |
150 |
| Cartof |
80 - 160 |
80 - 120 |
80 - 120 |
180 |
100 |
200 |
| Dovleac |
60 - 80 |
80 - 100 |
110 - 140 |
120 |
80 |
140 |
| Ridichi |
40 - 60 |
50 - 80 |
70 - 120 |
90 |
50 |
100 |
| Spanac |
60 - 70 |
110 - 140 |
110 - 140 |
150 |
80 |
125 |
| Dovlecel (vara) |
60 - 70 |
65 - 140 |
110 - 140 |
100 |
65 |
120 |
| Dovlecel (iarna) |
60 - 70 |
110 - 140 |
110 - 140 |
110 |
80 |
125 |
| Porumb zaharat |
120 |
70 - 120 |
80 - 100 |
140 |
85 |
100 |
| Cartof dulce |
40 - 60 |
50 - 120 |
120 - 180 |
80 |
90 |
160 |
| Tomate |
60 - 80 |
60 - 70 |
110 - 140 |
150 |
80 |
150 |
| Pepene verde |
40 - 90 |
40 - 60 |
40 - 60 |
120 |
75 |
130 |
Toleranta relativa a speciilor legumicole la aciditatea solului
Usor tolerante
(pH 6.8 - 6.0) |
Moderat tolerante
(pH 6.8 - 5.5) |
FFoarte toleranta
(pH 6.8 - 5.0) |
| Asparagus |
Fasole |
Papadie |
| Sfecla |
Fasole, Lima |
Andive |
| Broccoli |
Varza de Bruxelles |
Cartof |
| Varza |
Morcov |
Rubarba |
| Conopida |
Cardon |
Arbagic |
| Telina |
Porumb |
Cartof dulce |
| Sfecla de zahar |
Castraveti |
Pepene verde |
| Varza chinezeasca |
Vinete |
|
| Praz |
Usturoi |
|
| Salata |
Castravete cornichon |
|
| Pepene galben |
Ridichi |
|
| Spanac New Zealand |
|
|
| Bame |
Gulii |
|
| Patrunjel |
Mustar |
|
| Barba caprei |
Patrunjel |
|
| Soia |
Mazare |
|
| Spanac |
Ardei |
|
| |
Dovleac |
|
| |
Ridichi |
|
| |
|
|
| |
Dovlecel |
|
| |
Tomate |
|
| |
|
|
Legumele din grupa usor tolerante pot fi cultivate pe soluri alcaline.Ele se dezvolta bine la pH mai mare de 7.6, in cazul in care nu intampina deficiente de nutritie.
Legumele din grupa celor foarte tolerante cresc satisfacator la pH scazut, 5.0. Majoritatea speciilor legumicole cresc si se dezvolta bine la pH intre 6.0 - 6.8. Calciul, fosforul, magneziul, and molibdenul sunt nutrientii deficienti pe majoritatea solurilor acide.
Raspunsul relativ al speciilor legumicole la amendarea cu microelemente*
| Specia |
Mangan |
Bor |
Cupru |
Zinc |
Molibden |
Fer |
| Asparagus |
Scazut |
Scazut |
Scazut |
Scazut |
Scazut |
Mediu |
| Fasole |
Rapid |
Scazut |
Scazut |
Rapid |
Mediu |
Rapid |
| Sfecla |
Rapid |
Rapid |
Rapid |
Mediu |
Rapid |
Rapid |
| Broccoli |
Mediu |
Rapid |
Mediu |
-------- |
Rapid |
Rapid |
| Varza |
Mediu |
Mediu |
Mediu |
Scazut |
Mediu |
Mediu |
| Morcov |
Mediu |
Mediu |
Mediu |
Scazut |
Scazut |
-------- |
| Conopida |
Mediu |
Rapid |
Mediu |
-------- |
Rapid |
Rapid |
| Telina |
Mediu |
Rapid |
Mediu |
-------- |
Scazut |
-------- |
| Castraveti |
Rapid |
Scazut |
Mediu |
-------- |
-------- |
-------- |
| Salata |
Rapid |
Mediu |
Rapid |
Mediu |
Rapid |
-------- |
| Ceapa |
Rapid |
Scazut |
Rapid |
Rapid |
Rapid |
-------- |
| Mazare |
Rapid |
Scazut |
Scazut |
Scazut |
Mediu |
-------- |
| Cartof |
Rapid |
Scazut |
Scazut |
Mediu |
Scazut |
-------- |
| Ridichi |
Rapid |
Mediu |
Mediu |
Mediu |
Mediu |
-------- |
| Spanac |
Rapid |
Mediu |
Rapid |
Rapid |
Rapid |
Rapid |
| Porumb zaharat |
Rapid |
Mediu |
Mediu |
Rapid |
Scazut |
Mediu |
| Tomate |
Mediu |
Mediu |
Rapid |
Mediu |
Mediu |
Rapid |
Apa
Perioade critice in functie de specia legumicola
| Specia |
Perioade critice de necesar al apei |
| Asparagus |
Dezvoltarea plantei
|
Broccoli |
Transplantare si aparitia bobocului
|
| Varza |
Dezvoltarea capatanii
|
| Pepene galben |
Polenizare si cresterea fructului
|
| Morcov |
Ingrosarea radacinii
|
| Conopida |
Transplantare si dezvoltare
|
| Castraveti |
cresterea fructelor
|
| Vinete |
Cresterea fructelor
|
| Salata |
Dezvoltarea capatanii
|
| Fasole |
Dezvoltarea pastailor
|
| Ceapa (pentru pastrare) |
Cresterea bulbului
|
| Mazare |
Dezvoltarea pastailor
|
| Ardei |
De la plantare si pana la formarea fructelor
|
| Cartof |
Formarea tuberculilor, pana la dezvoltarea acestora
|
| Ridichi |
Ingrosarea radacinii
|
| Spanac |
Pe toata perioada culturii
|
| Porumb |
Cresterea paniculului si dezvoltarea stiuletelui
|
| Tomate |
Inflorire, fructificare si cresterea fructelor.
|
| Praz |
Ingrosarea radacinii
|
| Pepene verde |
Polenizare si cresterea fructului
|
Nota:
- Culturile pentru frunze, in special cele cu perioada scurta de vegetatie, necesita aprovizioanre cu apa de la infiintare pana la recoltare.
- Speciile varzoase necesita aprovizionare echilibrata cu apa, in special in perioada de formare si crestere.
- Radacinoasele si legumele pentru bulbi, necesita apa in perioada de formare, precum si in perioada de ingrosare a partilor comestibile.
- Culturile pentru fructe necesita apa in perioada de formare si crestere a partilor comestibile.
Recoltare
Stadiul de maturitate la recoltare pentru calitate optima
| Cultura |
Calitatea optima de recoltare |
| Asparagus |
Cand partea comestibila are 15-20 cm lungime si aproximativ 7-10mm in diametru |
| Fasole |
Stare proaspata: Cand boabele sunt complet dezvoltate in pastaie
Stare uscata: Cand pastaia e uscata si casanta |
| Sfecla |
Frunze: Cand planta are 15-20 cm inaltime
Radacina: Incepand cu 5 cm in diametru |
| Broccoli |
Cand bobocul este verde si strans inchis; inflorescenta 10-15 cm in diametru |
| Varza de Bruxelles |
Bobocii au intre 3 si 5 cm in diametru |
| Varza |
Cand capatana are o marime potrivita si este tare |
| Morcov |
Cand radacina are 1.3 cm in diametru |
| Conopida |
When heads are of good size (4 to 6 inches) and well bleached to creamy
white |
| Telina |
Incepand cu 5-7 cm in diametru |
| Porumb, zaharat |
Cand boabele sunt complet dezvoltate, zemoase si ferme |
| Castraveti |
Stare proaspata: Cand fructul este verede si de marime medie
Conservare: Inainte de a avea marime medie |
| Vinete |
Imediat ce fructul atinge dimensiunea maxima |
| Praz |
Cand planta are la baza 2.5-3 cm in diametru |
| Salata |
Capatana: Imediat ce se fiormeaza o capatana puternica
Frunze: Cand frunzele au 5-15 cm lungime |
| Pepene galben |
Imediat ce fructul se desprinde usor de vrej |
| Ceapa |
Ceapa verde: Oricand frunzele devin verzi
Pentru pastrare: La uscarea frunzelor |
| Patrunjel |
Oricand frunzele au ajuns la o marime utilizabila |
| Mazare |
Cand pastaile sunt implinite si de culore verde-crud |
| Ardei |
Dulce: Crestere maxima, fermitate si peduncul verde
Iute: cand devine rosu sau galben in functie de varietate |
| Dovleac |
La crestere si fermitate maxima |
| Ridichi |
La o marime potrivita |
| Spanac |
Cand frunzele au 10-15 cm lungime |
| Dovlecel |
Timpuriu, inainte de intarirea pielii si dezvoltarea semintelor |
| Tomate |
Imediat ce fructul capata o colooratie uniforma |
| Pepene verde |
Imediat ce fructul capata o culoare galbena la punctul de contact cu solul |
Conditii ideale de pastrare a legumelor
| Specia |
Temperatura (℃) |
Umiditatea relativa (%) |
Temperatura de racire (℃) |
Punctul de inghet (℃) |
Pierderea de apa* |
Perioada maxima de stocare |
| Asparagus |
0/2 |
95/100 |
2 |
0 |
A |
2 - 3 saptamani |
| Fasoles, Pastai |
7/10 |
95 |
7 |
-0.5 |
A |
7 - 10 zile |
| Fasole, Boabe |
3-5 |
95 |
1/5 |
-0.5 |
A |
5 - 7 zile |
| Sfecla |
0 |
98/100 |
|
-1 |
A |
4 - 6 luni |
| Broccoli |
0 |
95/100 |
|
-0.5 |
H |
10 - 14 zile |
| Varza, Timpurie |
0 |
98/100 |
|
-1 |
A |
3 - 6 saptamani |
| Varza, tarzie |
0 |
98/100 |
|
-1 |
A |
5 - 6 luni |
| Varza, Chinezeasca |
0 |
95/100 |
|
-0.5 |
H |
2 - 3 luni |
| Morcov |
0 |
98/100 |
|
-1 |
A |
7 - 9 luni |
| Conopida |
0 |
95/98 |
|
-1 |
A |
3 - 4 saptamani |
| Telina |
0 |
98/100 |
|
-0.5 |
A |
2 - 3 luni |
| Porumb, Zaharat |
0 |
95/98 |
|
-0.6 |
A |
5 - 8 zile |
| Castraveti |
10/13 |
95 |
7 |
0 |
L |
1 - 2 saptamani |
| Vinete |
8/12 |
90/85 |
7 |
-0.6 |
L |
1 saptamana |
| Salata |
0 |
98/100 |
|
0 |
A |
2 - 3 saptamani |
| Pepene galben, Coaja neteda |
0/2.2 |
95 |
4.4 |
-1.1 |
H |
5 - 14 zile |
| Ceapa, Verde |
0 |
95/100 |
|
-0.5 |
|
3 - 4 saptamani |
| Ceapa, pentru pastrare |
0 |
65/70 |
|
-0.6 |
L |
1 - 8 luni |
| Mazare, verde |
0 |
95/98 |
|
-0.5 |
A |
1 - 2 saptamani |
| Ardei, dulce |
7.2/12.8 |
90/95 |
7.2 |
-0.6 |
A |
2 - 3 saptamani |
| Cartof, timpuriu |
7.2/10 |
90/95 |
3.3 |
-0.6 |
L |
4 - 5 luni |
| Cartof, tarziu |
7.2/10 |
90/95 |
3.3 |
-0.6 |
L |
5 - 10 luni |
| Dovleac |
50/55 |
50/70 |
50 |
31 |
L |
2 - 3 luni |
| Dovlecel |
10/12.8 |
95 |
7.2 |
-0.6 |
A |
1 - 2 saptamani |
| Cartof dulce |
12.8/15.6 |
85/90 |
12.8 |
-1.1 |
A |
4 - 7 luni |
| Tomate, verzi |
12.8/21 |
90/95 |
10/15.6 |
-0.5 |
A |
1 - 3 saptamani |
| Tomate, roz |
10/12.8 |
90/95 |
7.2/10 |
-0.6 |
A |
7 - 12 zile |
| Tomate, rosii |
7.8/10 |
90/95 |
7.2/10 |
-0.6 |
A |
4 - 7 zile |
| Pepene verde |
10/15.6 |
80/85 |
4.4 |
-0.6 |
A |
2 - 3 saptamani |
* Pierderea de umiditate in conditii de pastrare: L=Scazut, 5%/zi din cantitatea produsului; A=moderat, 0.5 - 1.4%; H=Rapid, 1.4%
Valori nutritive la unele specii de legume
| Legume |
Calorii |
Proteine (g) |
Carbohidrati (g) |
Grasimi dietetice (g) |
Sodiu |
Fibre (g) |
Vit. A |
Vit. C |
Calciu |
Fer |
| Asparagus (3.5)* |
18 |
0 |
18 |
1 |
0 |
5 |
- |
6 |
- |
- |
| Ardei pitic(5.5) |
25 |
1 |
5 |
1 |
0 |
2 |
2 |
130 |
- |
- |
| Broccoli (5.5) |
40 |
5 |
4 |
1 |
75 |
5 |
10 |
240 |
6 |
4 |
| Varza (3) |
18 |
1 |
3 |
0 |
30 |
2 |
- |
70 |
4 |
- |
| Pepene galben (5) |
50 |
1 |
11 |
0 |
35 |
0 |
80 |
90 |
2 |
2 |
| Morcov (3) |
40 |
1 |
8 |
1 |
40 |
1 |
330 |
8 |
2 |
- |
| Conopida (3) |
18 |
2 |
3 |
0 |
45 |
2 |
- |
110 |
2 |
2 |
| Telina (4) |
20 |
1 |
4 |
0 |
140 |
2 |
- |
15 |
4 |
- |
| Castraveti (3.5) |
18 |
1 |
3 |
0 |
0 |
0 |
4 |
6 |
2 |
2 |
| Fasole verde (3) |
14 |
1 |
2 |
0 |
0 |
3 |
2 |
8 |
4 |
- |
| Ceapa verde(1) |
7 |
0 |
1 |
0 |
0 |
0 |
2 |
20 |
- |
5 |
| Salata Iceberg(3) |
20 |
1 |
4 |
0 |
10 |
1 |
2 |
4 |
- |
- |
| Salata frunze(3) |
12 |
1 |
1 |
0 |
40 |
1 |
20 |
4 |
4 |
- |
| Ciuperci(3) |
25 |
3 |
3 |
0 |
0 |
0 |
- |
2 |
- |
- |
| Ceapa (5.5) |
60 |
1 |
14 |
0 |
10 |
3 |
- |
20 |
4 |
- |
| Cartof (5.5) |
110 |
3 |
23 |
0 |
10 |
3 |
- |
50 |
- |
8 |
| Ridichi (3) |
20 |
0 |
3 |
0 |
35 |
0 |
- |
30 |
- |
- |
| Dovlecel (3.5) |
20 |
1 |
3 |
0 |
0 |
1 |
4 |
25 |
2 |
2 |
| Porumb zaharat(3) |
75 |
3 |
17 |
1 |
15 |
1 |
5 |
10 |
- |
3 |
| Batat(4.5) |
140 |
2 |
32 |
0 |
15 |
3 |
520 |
50 |
3 |
4 |
| Tomate (5.5) |
35 |
1 |
6 |
1 |
10 |
1 |
20 |
40 |
- |
2 |
| Pepene verde (10) |
80 |
1 |
19 |
0 |
10 |
1 |
8 |
25 |
- |
2 |
Continutul de apa, proteina si carbohidrati din legume
| Cultura |
% Apa |
% Proteina |
% Carbohidrati |
| Anghinare, French |
85.5 |
2.9 |
10.6 |
| Anghinare, Jerusalem |
79.8 |
2.3 |
16.7 |
| Asparagus |
91.7 |
2.5 |
5.0 |
| Fasole, pastai, uscata |
10.3 |
20.4 |
64.0 |
| Fasole, alba |
10.9 |
22.3 |
61.3 |
| Fasole, rosie |
10.4 |
22.5 |
61.9 |
| Fasole, pestrita |
8.3 |
22.9 |
63.7 |
| Sfecla, rosie |
87.3 |
1.6 |
9.9 |
| Sfecla, verde |
90.9 |
2.2 |
4.6 |
| Broccoli |
89.1 |
3.6 |
5.9 |
| Varza de Bruxelles |
85.2 |
4.9 |
8.3 |
| Varza |
92.4 |
1.3 |
5.4 |
| Morcov |
8.2 |
1.1 |
9.7 |
| Conopida |
91.0 |
2.7 |
5.2 |
| Telina |
94.1 |
0.9 |
3.9 |
| Cardon |
85.3 |
4.8 |
7.5 |
| Porumb, zaharat |
72.7 |
3.5 |
22.1 |
| Mazare, uscata |
10.5 |
22.8 |
61.7 |
| Mazare, verde |
66.8 |
9.0 |
21.8 |
| Castraveti |
95.1 |
0.9 |
3.4 |
| Usturoi, capatana |
61.3 |
6.2 |
30.8 |
| Pepene galben |
91.2 |
0.7 |
7.5 |
| Bame |
88.9 |
2.4 |
7.6 |
| Ceapa, de pastrare |
89.1 |
1.5 |
8.7 |
| Patrunjel |
79.1 |
1.7 |
17.5 |
| Ardei, iute |
74.3 |
3.7 |
18.8 |
| Ardei, dulce |
93.4 |
1.2 |
4.8 |
| Porumb, floricele |
9.8 |
11.9 |
72.1 |
| Cartof |
79.8 |
2.1 |
17.1 |
| Dovleac |
91.6 |
1.0 |
6.5 |
| Ridichi |
94.5 |
1.0 |
3.6 |
| Rubarba |
94.8 |
0.6 |
3.7 |
| Spanac |
90.7 |
3.2 |
4.3 |
| Dovlecel |
94.0 |
1.1 |
4.2 |
| Cartof dulce |
70.6 |
1.7 |
26.3 |
| Tomate |
93.5 |
1.1 |
4.7 |
| Pepene verde |
92.6 |
0.5 |
6.4 |
Clasificarea legumelor si fructelor dupa abilitatea de postmaturare
Continua maturarea dupa recoltare |
Nu continua maturarea dupa recoltare |
| Mere |
Pepene galben |
Mure |
Portocale |
| Caise |
Nectarine |
Cacao |
Ardei |
| Avocado |
Papaya |
Caju |
Ananas |
| Banana |
Fructul pasiunii |
Cirese |
Rodii |
| Biriba |
Piersici |
Castraveti |
Zmeura |
| Afine |
Pere |
Vinete |
Mandarine |
| Breadfruit |
Kaki |
Struguri |
Capsuni |
| Cherimoya |
Plantain |
Grapefruit |
Dovlecel |
| Feijoa |
Prune |
Jujube |
Tamarillo |
| Fig |
Sapote |
Tangerine |
Lamai |
| Guava |
Soursop |
Lime |
|
| Jackfruit |
Tomate |
Loquat |
|
| Kiwi |
Pepene verde |
Lychee |
|
| Mango |
|
Masline |
|
|
|