|
|
|
Irigarea culturilor de legume
In primul rand majoritatea cultivatorilor trebuie sa recunoasca ca agricultura in general este o afacere foarte riscanta. Irigarea este un mijloc de a reduce unele dintre riscurilor īn agricultura, si este necesara pentru productia de legume īn multe zone ale Romaniei. Prin irigare putem realiza venituri suplimentare, īmbunatatirea calitatii si randamentele mai mari ale productiei. Pentru a avea un sistem de irigare performant si potrivit, trebuie ales sistemul adecvat pentru situatia data, trebuie luat īn considerare cu atentie cheltuielile pentru achizitionarea si instalarea sistemului, precum si costurile de pompare, functionare, activitati de īntretinere.
Calendarul de irigare corecta si cantitatea de apa, adesea fac diferenta dintre profit si pierderi īntr-o operatiune de irigare. Īn plus, utilizarea de manometre si debitmetre pentru a monitoriza performanta sistemului de irigare, permite detectarea din timp a unor posibile probleme. Aceste subiecte constituie factorii de baza care ar trebui sa fie considerati īn selectia si gestionarea de sisteme de irigatie pentru productia de legume.
Alegerea sistemului de irigare potrivit
Exista mai multe tipuri de sisteme de irigare pe piata care sunt potrivite pentru productia vegetala. Sistemele pot varia īn functie de costuri si pot avea cerinte diferite de functionare. Multi factori determina care sistem este potrivit pentru cultura dumneavoastra. Astfel la alegerea unor sisteme de irigatii trebuie luat in considerare urmatoarele:
Cultura
- distributia si suprafata fiecarei culturi care se cultiva;
- adaptarea culturii la conditiile climatice, solurile, practicile agricole, piata;
- data de infiintare a culturii si durata de viata.
Solul
- zona unde se afla cultura;
- capacitatea de retinere a apei si caracteristicile de infiltrare;
- adāncime, drenaj, salinitate, potentialul de eroziune,
Necesarul de apa a culturii
- necesarul de apa zilnic si sezonier al culturii.
Furnizarea apei
- locatia sursei de apa;
- cantitatea de apa si capacitaea de pompare precum si distanta pana la panza freatica;
- informatii hidrologice pentru a evalua disponibilitatea apei;
- costurile cu apa pentru irigatii.
Sursa de energie
- locatie, valabilitate, tipul de energie;
- costul energiei necesare.
Capitalul si resursele umane
- capitalul/suma de bani disponibil pentru dezvoltarea sistemului;
- nivelul de cunostinte tehnice;
- resursele umane disponibile sau necesare pentru intretinerea sistemului.
Elemente de luat in calcul la irigarea culturilor
Frecventa de irigare - numarul de udari: Aceasta este in mare masura determinata de conditiile de mediu existente. in lunile martie-septembrie este necesara irigarea, de cel putin o data pe zi si, adesea, doua-trei ori pe zi in functie de cultura. Aceasta frecventa de irigare inseamna ca producatorii trebuie sa considere caracteristicile fizice ale plantelorlor in mediile de crestere (capacitatea de retentie si drenjul) foarte atent. Apar adesea probleme nutritionale, cum ar fi deficientele de magneziu si micronutrienti, ca urmare a excesului de percolare. in aceste cazuri o atentie speciala trebuie acordata modificarilor structurale ale substratului si regimuri nutritive pentru a oferi coonditii optime de crestere sii dezvoltare a plantei.
Norma de udare: Cantitatea de apa de irigatii aplicata este probabil este mai importanta, credem noi, decat modul de aplicare si momentul udarii. Desigur rata de irigare trebuie sa fie suficient de scazuta pentru a permite apei sa fie filtrate prin intermediul mediilor de cultura.
Conditii pentru substraturile de cultura
Starea substratului de cultura este foarte important īn determinarea eficientei lucrarilor de irigare. Majoritatea substraturilor care contin turba, scoarta si alti compusi organici utilizate ca medii de cultura au calitati hidrofobe. Cānd sunt excesiv de uscate, aceste materiale au tendinta de a fi dificil de irigat si, prin urmare, necesita atentie sporita la irigarea lor. Cheia pentru evitarea problemelor asociate cu umezirea in astfel de cazuri este sa nu se planteze in substraturi uscate sau ce tendinta de uscare rapida. Deasemena, aceste probleme pot deveni mai acute īn prezenta unor saruri solubile.
Diferite tipuri de sisteme de irigarea a culturilor comerciale
In prezent se utilizeaza urmatoarele metode de irigare: irigare de suprafata prin vaduri, prin aspersiune, radiculara, prin picurare si micro-aspersiune.
- Irigare prin aspersiune: apa este de obicei livrata pe camp prin conducte cu presiune, iar apoi apa este pulverizata sub forma de ploaie artificiala de asupra suprafetei irigate cu ajutorul masinilor si echipamentului de irigare prin aspersiune, irigandu-se nu numai solul, dar si partea aeriana a plantelor.
- Irigare radiculara: apa este livrata pe camp prin canale sau conducte, dupa care ea este indreptata in tevi perforate, santuri sau sistemul de drenaj instalate la o adancime mica, irigand stratul activ de sol datorita fortelor capilare si capacitatii de absorbtie a solului.
- Irigare prin picurare: apa este livrata spre plante prin tuburi de polietilena instalate pe randuri sau intre randuri cu micro-orificii speciale (instilator) la zona nutritiva a radacinii.
- Irigare prin micro-aspersiune: se iriga partea aeriana a plantelor, stratul de pamant de la suprafata si suprafata solului cu picaturi mici de apa cu scopul de reglare a micro-climatului.
Dintre toate sistemele prezentate, de departe cel mai frecvent folosit tip de irigare in culturile horticole industriale, este sistemul de picurare sau prelingere. Maie multe tipuri de sisteme sunt disponibile, ele oferind o gama larga de capacitati. Cele mai comune sunt, in general, cele care furnizeaza 11-30 litri pe minut.
Avantajele utilizarii unui sistem de irigare prin picurare:
- Consum redus de energie si apa;
- Timpul de lucru necessar exploatarii instalatiei de irigare prin picurare este mult mai redusa comparativ cu celelate modalitati de irigare, ceea ce inseamna mai mult timp pentru alte activitati si reducerea cheltuielilor;
- Restringe posibilitatea dezvoltarii buruienilor datorita faptului ca se uda numai zona activa a radacinilor plantelor din cultura, ducand la eliminarea tratamentelor de combatere a buruienilor;
- Zonele uscate dintre randurile de plante permit accesul usor in interiorul culturilor astfel incat lucrarile specifice se pot executa mai usor si mai repede;
- Permite dozarea exacta a apei necesare diferitelor tipuri de culturi, eliminindu-se pierderile;
- Permite administrarea ingrasamintelor si a diferitelor tratamente in timpul irigarii;
- Mentine structura si textura substratuluii de cultura, astfel incat sistemul radicular al plantelor se poate dezvolta mult mai bine comparativ cu alte modalitati de irigare;
- Prin irigarea prin picurare se elimina un stres al plantei comparativ cu alte modalitati de irigare;
- Datorita faptului ca frunzele si tulpina plantei sunt uscate in timpul fertirigarii prin picurare, se elimina riscul aparitiei bolilor specifice;
- Restringe posibilitatea raspindirii de boli si daunatori la nivelul intregii culturi.
|
|
|
|