image
image



Legumicultura speciala

 

Particularitati - cultura de tomate

Cerintele fata de sol
Tomatele se comporta bine pe solurile bine drenate, cu pH 5.5 - 7.3, evitati solurile grele sau cu expozitie depresionara, care au o predispunere la saraturare.

Cerintele fata de temperatura si umiditate
Cultura este sensibila la frig, se comporta bine la temperaturi cuprinse intre 26.7-29.5℃ ziua si 15.6-21.1℃ noaptea, umiditatea recomandandu-se sa fie cat mai scazuta.

Infiintarea culturii
Infiintarea propriu-zisa Consum in stare proaspata - transplantat
Procesare - semanat direct
Temperatura optima Semanat direct - temperatura minima a solului 12.8℃
Transplantare - dupa trecerea pericolului inghetului tarziu
Rata de semanat 2.5-3.8 kg/ha
Nr de seminte/gram 247-424
Adancimea de semanat 1.3-1.9 cm
Spatii de semanat 45-60 cm intre plante pe rand


Fertilizarea
Ratele prezentate sunt exprimate in kg/ha N2, P2O5, and K2O (necesita obligatoriu testarea in prelabil a solului).
Rata generala: 188-100-125 kg/ha
N* 63-100 kg/ha inainte de plantare si 32 kg/ha langa planta cand fructul are 1.5 cm in diametru + 3-4 saptamani dupa aceea.
P100-125 kg/ha la 5 cm sub samanta sau sub punctul de plantat.
K100-125 kg/ha aplicat inainte de plantare odata cu azotul
* Nitratul de amoniu este foarte stabil si putin predispus la evaporare. Ureea si sulfatul de amoniu se evapora daca nu sunt īncorporate.

Irigarea culturii
50-63 cm/sezon, aplicat uniform de la aparitia primului boboc pana la recoltare. Irigarea excesiva sau fluctuatiile de udare, determina afectiuni fiziologice si/sau craparea stemului/pielii.

Afectiuni ale plantelor - boli, daunatori, buruieni
Bolile culturilor de tomate si denumirile substantelor active pentru combatere
Afectiunea Substanta activa* Fotografia
Xanthomonas campestris acibenzolar-s-methyl, copper sulfate, cymoxanil, dimethomorph, fenamidone, fluopicolide, fosetyl-Al, mandpropamid, maneb, mefenoxam, potassium phosphite, azoxystrobin, propamocarb hydrochloride, pyraclostrobin, sodium tetraborohydrate decahydrate
Alternaria solani DCNA dicloran, Iprodione
Phytophthora infestans 1,3-dichloropropene, metam-potassium, chloropicrin, sesame oil, metam-sodium
Nematozi metam-potassium, metam-sodium
Leveillula taurica ulei parafinic
Verticillium dahliae ulei parafinic

Daunatorii culturilor de tomate si denumirile substantelor active pentru combatere
Daunatorul Substanta activa Fotografia
Spodoptera spp Bifenthrin, Cryolite, Deltamethrin, Flubendiamide , Methomyl, Novaluron, Spinetoram
Feltia subteranea Bifenthrin, Carbaryl, Deltamethrin, Diazinon, Esfenvalerate, Flubendiamide, Gamma-cyhalothrin, Lambdacyhalothrin, Zeta-cypermethrin
Heliothis zea Bifenthrin, Cryolite, Deltamethrin, Flubendiamide, Methomyl, Novaluron, Spinetoram
Feltia subterranea Chlorantraniliprole, Chlorfenapyr, Cryolite, Gamma-cyhalothrin, Indoxacarb, Lambdacyhalothrin, Methamidophos, Methomyl, Permethrin, Zeta-cypermethrin
Liriomyza brasicae Cyfluthrin, Cyromazine, Deltamethrin, Dimethoate, Dinotefuran, Gamma-cyhalothrin, Imidacloprid, Lambdacyhalothrin, Methamidophos, Paraffinic oil, Thiamethoxam
Trichoplusia ni Bifenthrin, Chlorantraniliprole, Indoxacarb, Methomyl, Novaluron, Spinetoram
Tetranychus urticae Paraffinic oil, Sodium tetraborohydrate decahydrate, Soybean Oil
Nezara viridula Beta-cyfluthrin, Bifenthrin, Carbaryl, Cyfluthrin, Deltamethrin, Endosulfan, Fenpropathrin, Gamma-cyhalothrin, Lambdacyhalothrin, Methamidophos, Novaluron, Thiamethoxam
Tripsi Acetamiprid, Beta-cyfluthrin, Bifenthrin, Carbaryl, Cyfluthrin, Deltamethrin, Dinotefuran, Fenpropathrin, Gamma-cyhalothrin, Imidacloprid, Lambdacyhalothrin, Methamidophos, Novaluron, Petroleum oil, Potassium salts of fatty acids, Soybean Oil, Thiamethoxam, Zeta-cypermethrin
Bemisia tabaci Beta-cyfluthrin, Bifenthrin, Cyfluthrin, Deltamethrin, Dinotefuran, Endosulfan, Esfenvalerate, Fenpyroximate, Gamma-cyhalothrin, Imidacloprid, Lambdacyhalothrin, Novaluron, Paraffinic oil, Petroleum oil, Potassium salts of fatty acids, Pyridaben, Sodium tetraborohydrate decahydrate, Soybean Oil, Spiromesifen, Spirotetramat, Thiamethoxam, Zeta-cypermethrin

Combaterea burienilor
Perioada de aplicare Substanta activa*
Inainte de semanat/plantat - incorporat DCPA, napropamide, s-metolachlor, pendimethalin, trifluralin
Preemergenta DCPA, napropamide, s-metolachlor, rimsulfuron, pendimethalin, metribuzin
Postemergenta carfentrazone, oxyfluorfen, paraquat, rimsulfuron, halosulfuron, sethoxydim, glyphosate, pelargonic acid, clethodim, metribuzin
* Cele de mai sus reprezinta o lista partiala a substantelor active folosite in combatere si sunt prezentate ca exemlu. Respectati cu strictete eticheta producatorului. Asigurati-va ca produsul este recomandat pentru cultura tinta. Un esec in ce priveste aplicarea produsului poate cauza vatamarea culturii, vatamari corporale, decese, sau citatii pentru incalcarea legilor.


Recoltare
Nr zile dupa semanat/plantat60-100
Metoda de recoltareManual sau mecanizat
AmbalajeStare proaspata - lazi
Procesare - remorci

Conditii de pastrare si transport 12.8-21.1℃ si umiditate 98%

Factori cheie de productie la cultura de tomate
  • Cultura raspunde bine la mulcire cu materiale plastice si irigare prin picurare;
  • tomatele sunt sensibile la curentii de aer;
  • Fertilizarea excesiva cu azot intarzie coacerea fructelor;
  • Spalierea productiei reduce putrezirea fructelor si faciliteaza recoltarea;
  • Temperaturile mai mari de 33.4 ℃ conduc la avortarea bobocilor, slaba legare a fructelor, deformarea fructelo, datorita slabei polenizari, mai ales cand aceasta este corelata cu umiditatea relativa ridicata;
  • Pentru transport pe distante lungi, se recomanda recoltarea tomatelor/rosiilor in stadiul de fruct verde, iar pentru piata locala in stadiul de fruct roz/rosii;
  • Recoltarea se efectueaza de 2-3 ori pe saptaman;
  • Fortarea maturarii fructelor se efectueaza expunand fructele la o temperatura de 20-25℃, umiditate 85-95% si o concentratie de etilen de 100-150 ppm, pentru o perioada de 24 ore;
  • In cultura, fortarea coacerii se efectueaza cu Ethrel conform indicatiilor de pe eticheta produsului;

  •  
  • Inapoi

  •  
    Sursa: Material adaptat cu acordul Aggie-Horticulture.tamu.edu, Texas AgriLife Extension Service





    image



    image