|
|
|
Legumicultura speciala
Particularitati - cultura de tomate
Cerintele fata de sol
Tomatele se comporta bine pe solurile bine drenate, cu pH 5.5 - 7.3, evitati solurile grele sau cu expozitie depresionara, care au o predispunere la saraturare.
Cerintele fata de temperatura si umiditate
Cultura este sensibila la frig, se comporta bine la temperaturi cuprinse intre 26.7-29.5℃ ziua si 15.6-21.1℃ noaptea, umiditatea recomandandu-se sa fie cat mai scazuta.
Infiintarea culturii
Infiintarea propriu-zisa |
Consum in stare proaspata - transplantat Procesare - semanat direct |
Temperatura optima |
Semanat direct - temperatura minima a solului 12.8℃
Transplantare - dupa trecerea pericolului inghetului tarziu |
Rata de semanat |
2.5-3.8 kg/ha |
Nr de seminte/gram |
247-424 |
Adancimea de semanat |
1.3-1.9 cm |
Spatii de semanat |
45-60 cm intre plante pe rand |
Fertilizarea
Ratele prezentate sunt exprimate in kg/ha N2, P2O5, and K2O (necesita obligatoriu testarea in prelabil a solului).
Rata generala: 188-100-125 kg/ha |
N* | 63-100 kg/ha inainte de plantare si 32 kg/ha langa planta cand fructul are 1.5 cm in diametru + 3-4 saptamani dupa aceea.
|
P | 100-125 kg/ha la 5 cm sub samanta sau sub punctul de plantat. |
K | 100-125 kg/ha aplicat inainte de plantare odata cu azotul |
* Nitratul de amoniu este foarte stabil si putin predispus la evaporare. Ureea si sulfatul de amoniu se evapora daca nu sunt īncorporate.
Irigarea culturii
50-63 cm/sezon, aplicat uniform de la aparitia primului boboc pana la recoltare. Irigarea excesiva sau fluctuatiile de udare, determina afectiuni fiziologice si/sau craparea stemului/pielii.
Afectiuni ale plantelor - boli, daunatori, buruieni
Bolile culturilor de tomate si denumirile substantelor active pentru combatere
Afectiunea |
Substanta activa* |
Fotografia |
Xanthomonas campestris |
acibenzolar-s-methyl, copper sulfate, cymoxanil, dimethomorph, fenamidone, fluopicolide, fosetyl-Al, mandpropamid, maneb, mefenoxam, potassium phosphite, azoxystrobin, propamocarb hydrochloride, pyraclostrobin, sodium tetraborohydrate decahydrate |
|
Alternaria solani |
DCNA dicloran, Iprodione |
|
Phytophthora infestans |
1,3-dichloropropene, metam-potassium, chloropicrin, sesame oil, metam-sodium |
|
Nematozi |
metam-potassium, metam-sodium |
|
Leveillula taurica |
ulei parafinic |
|
Verticillium dahliae |
ulei parafinic |
|
Daunatorii culturilor de tomate si denumirile substantelor active pentru combatere
Daunatorul |
Substanta activa |
Fotografia |
Spodoptera spp |
Bifenthrin, Cryolite, Deltamethrin, Flubendiamide , Methomyl, Novaluron, Spinetoram |
|
Feltia subteranea |
Bifenthrin, Carbaryl, Deltamethrin, Diazinon, Esfenvalerate, Flubendiamide, Gamma-cyhalothrin, Lambdacyhalothrin, Zeta-cypermethrin |
|
Heliothis zea |
Bifenthrin, Cryolite, Deltamethrin, Flubendiamide, Methomyl, Novaluron, Spinetoram |
|
Feltia subterranea |
Chlorantraniliprole, Chlorfenapyr, Cryolite, Gamma-cyhalothrin, Indoxacarb, Lambdacyhalothrin, Methamidophos, Methomyl, Permethrin, Zeta-cypermethrin |
|
Liriomyza brasicae |
Cyfluthrin, Cyromazine, Deltamethrin, Dimethoate, Dinotefuran, Gamma-cyhalothrin, Imidacloprid, Lambdacyhalothrin, Methamidophos, Paraffinic oil, Thiamethoxam |
|
Trichoplusia ni |
Bifenthrin, Chlorantraniliprole, Indoxacarb, Methomyl, Novaluron, Spinetoram |
|
Tetranychus urticae |
Paraffinic oil, Sodium tetraborohydrate decahydrate, Soybean Oil |
|
Nezara viridula |
Beta-cyfluthrin, Bifenthrin, Carbaryl, Cyfluthrin, Deltamethrin, Endosulfan, Fenpropathrin, Gamma-cyhalothrin, Lambdacyhalothrin, Methamidophos, Novaluron, Thiamethoxam |
|
Tripsi |
Acetamiprid, Beta-cyfluthrin, Bifenthrin, Carbaryl, Cyfluthrin, Deltamethrin, Dinotefuran, Fenpropathrin, Gamma-cyhalothrin, Imidacloprid, Lambdacyhalothrin, Methamidophos, Novaluron, Petroleum oil, Potassium salts of fatty acids, Soybean Oil, Thiamethoxam, Zeta-cypermethrin |
|
Bemisia tabaci |
Beta-cyfluthrin, Bifenthrin, Cyfluthrin, Deltamethrin, Dinotefuran, Endosulfan, Esfenvalerate, Fenpyroximate, Gamma-cyhalothrin, Imidacloprid, Lambdacyhalothrin, Novaluron, Paraffinic oil, Petroleum oil, Potassium salts of fatty acids, Pyridaben, Sodium tetraborohydrate decahydrate, Soybean Oil, Spiromesifen, Spirotetramat, Thiamethoxam, Zeta-cypermethrin |
|
Combaterea burienilor
Perioada de aplicare |
Substanta activa* |
Inainte de semanat/plantat - incorporat |
DCPA, napropamide, s-metolachlor, pendimethalin, trifluralin |
Preemergenta |
DCPA, napropamide, s-metolachlor, rimsulfuron, pendimethalin, metribuzin |
Postemergenta |
carfentrazone, oxyfluorfen, paraquat, rimsulfuron, halosulfuron, sethoxydim, glyphosate, pelargonic acid, clethodim, metribuzin |
* Cele de mai sus reprezinta o lista partiala a substantelor active folosite in combatere si sunt prezentate ca exemlu. Respectati cu strictete eticheta producatorului. Asigurati-va ca produsul este recomandat pentru cultura tinta. Un esec in ce priveste aplicarea produsului poate cauza vatamarea culturii, vatamari corporale, decese, sau citatii pentru incalcarea legilor.
Recoltare
Nr zile dupa semanat/plantat | 60-100 |
Metoda de recoltare | Manual sau mecanizat |
Ambalaje | Stare proaspata - lazi Procesare - remorci |
Conditii de pastrare si transport
12.8-21.1℃ si umiditate 98%
Factori cheie de productie la cultura de tomate
Cultura raspunde bine la mulcire cu materiale plastice si irigare prin picurare;
tomatele sunt sensibile la curentii de aer;
Fertilizarea excesiva cu azot intarzie coacerea fructelor;
Spalierea productiei reduce putrezirea fructelor si faciliteaza recoltarea;
Temperaturile mai mari de 33.4 ℃ conduc la avortarea bobocilor, slaba legare a fructelor, deformarea fructelo, datorita slabei polenizari, mai ales cand aceasta este corelata cu umiditatea relativa ridicata;
Pentru transport pe distante lungi, se recomanda recoltarea tomatelor/rosiilor in stadiul de fruct verde, iar pentru piata locala in stadiul de fruct roz/rosii;
Recoltarea se efectueaza de 2-3 ori pe saptaman;
Fortarea maturarii fructelor se efectueaza expunand fructele la o temperatura de 20-25℃, umiditate 85-95% si o concentratie de etilen de 100-150 ppm, pentru o perioada de 24 ore;
In cultura, fortarea coacerii se efectueaza cu Ethrel conform indicatiilor de pe eticheta produsului;
Sursa: Material adaptat cu acordul Aggie-Horticulture.tamu.edu, Texas AgriLife Extension Service
|
|
|
|