
|

|
|
Legumicultura speciala

Particularitati - cultura de varza
Cerintele fata de sol
Cultura de varza se comporta bine pe solurile bine drenate, cu textura medie, pH 6.0-7.5. Varza se adapteaza bine si pe solurile grele, dar mai greu pe cele usor nisipoase.
Cerintele fata de temperatura si umiditate
Cultura se comporta bine la temperaturi cuprinse intre 16-21℃ ziua si 4.5-10℃ noaptea, suporta bine si temperaturi scazute uundeva pana la -6.5℃.
Infiintarea culturii
| Infiintarea propriu-zisa |
Semanat direct sau transplantat |
| Temperatura optima |
Cultura de primavara: temperatura minima a solului 10℃ Cultura de toamna: temperatura in zona punctului de semanat 38℃. |
| Rata de semanat |
Semanat in randuri: 0.6-1.9 kg/ha la o adancime de 0.6 cmm Seminte drajate: 7.5-10 kg/ha la o adancime de 1-1.2 cm |
| Nr de seminte/gram |
320 |
| Spatii de semanat |
Consum in stare proaspata: 15-30 cm intre plante pe rand si 60-100 intre randuri, infiintat pe paturi inaltate Procesare: 23-40 cm intre plante pe rand |
Fertilizarea
Ratele prezentate sunt exprimate in kg/ha N2, P2O5, and K2O (necesita obligatoriu testarea in prelabil a solului).
| Rata generala: 188-94-100 kg/ha |
| N* | 125-160 kg/ha aplicat inainte de semanat 30-40 kg/ha (aplicat linga planta) in faza de 4 frunze adevarate sau la transplantare |
| P | 75-100 kg/ha la 5 cm sub samanta sau sub punctul/randul de semanat. |
| K | 100-125 kg/ha |
* Nitratul de amoniu este foarte stabil si putin predispus la evaporare. Ureea si sulfatul de amoniu se evapora daca nu sunt īncorporate.
Irigarea culturii
Cultura prezinta nevoi ridicate fata de apa si anume 50-75 cm/sezon. Se recomanda irigarea uniforma pe toata perioada de vegetatie.
Afectiuni ale plantelor - boli, daunatori, buruieni
Bolile culturilor de varza si denumirile substantelor active pentru combatere
| Afectiunea |
Substanta activa* |
Fotografia |
| Alternaria sp |
|
 
|
| Erwinia carotovora |
|
 
|
| Xanthomonas campestris |
acibenzolar-s-methyl, copper sulfate, PCNB |
 
|
| Peronospora parasitica |
acibenzolar-s-methyl, Bacillus subtillus, chlorothalonil, copper sulfate, dimethomorph, fenamidone, fluopicolide, fosetyl-Al, mandpropamid, maneb, mefenoxam, potassium phosphite, azoxystrobin, pyraclostrobin |
 
|
| Nematozi |
1,3-dichloropropene, chloropicrin, ethoprop, metam-potassium, metam-sodium |
 
|
Daunatorii culturilor de varza si denumirile substantelor active pentru combatere
| Daunatorul |
Substanta activa |
Fotografia |
| Afide |
Acetamiprid, Bifenthrin, Cypermethrin, Diazinon, Dinotefuran, Disulfoton, Gamma-cyhalothrin, Imidacloprid, Lambdacyhalothrin, Malathion, Methyl parathion, Naled, Oxydemeton-methyl, Sodium tetraborohydrate decahydrate, Spirotetramat, Thiamethoxam, Zeta-cypermethrin |
 
|
| Spodoptera spp |
Beta-cyfluthrin, Bifenthrin, Carbaryl, Chlorpyrifos, Cyfluthrin, Cypermethrin, Endosulfan, Flubendiamide, Gamma-cyhalothrin, Lambdacyhalothrin, Methyl parathion, Novaluron, Permethrin, Zeta-cypermethrin |
 
|
| Epitrix hirtepennis |
|
 
|
| Feltia subterranea |
Beta-cyfluthrin, Bifenthrin, Carbaryl, Chlorpyrifos, Cryolite, Cyfluthrin, Cypermethrin, Diazinon, Endosulfan, Esfenvalerate, Flubendiamide, Gamma-cyhalothrin, Lambdacyhalothrin, Methoxyfenozide, Permethrin, Zeta-cypermethrin |
 
|
| Trichoplusia ni |
Bifenthrin, Cypermethrin, Methomyl, Naled |
 
|
| Tripsi |
Acetamiprid, Beta-cyfluthrin, Bifenthrin, Dinotefuran, Gamma-cyhalothrin, imidacloprid, Lambdacyhalothrin, Novaluron, Oxydemeton-methyl, Spinotoram, Thiamethoxam |
 
|
| Bemisia tabaci |
Beta-cyfluthrin, Bifenthrin, Cyfluthrin, Cypermethrin, Dinotefuran, Endosulfan, Gamma-cyhalothrin, Imidacloprid, Lambdacyhalothrin, Novaluron, ulei parafinic, Sodium tetraborohydrate decahydrate, Spiromesifen, Spirotetramat, Thiamethoxam, Zeta-cypermethrin |
 
|
Combaterea burienilor
| Perioada de aplicare |
Substanta activa* |
| Inainte de semanat - incorporat |
clomazone, DCPA, napropamide, bensulide, trifluralin |
| Preemergenta |
DCPA, napropamide |
| Postemergenta |
carfentrazone, oxyfluorfen, paraquat, sethoxydim, glyphosate, pelargonic acid, clethodim |
* Cele de mai sus reprezinta o lista partiala a substantelor active folosite in combatere si sunt prezentate ca exemlu. Respectati cu strictete eticheta producatorului. Asigurati-va ca produsul este recomandat pentru cultura tinta. Un esec in ce priveste aplicarea produsului poate cauza vatamarea culturii, vatamari corporale, decese, sau citatii pentru incalcarea legilor.
Recoltare
| Nr zile dupa semanat | Semanat direct: 110-130 Transplantat: 60-80 |
| Stadiul optim de recoltare (unitati minime) | Consum in stare proaspata: capatana solida in proportie de 50-60%; 15-20 cm in diametru; greutatea mai mare de 0.5kg Procesare: capatana solida in proportie de 50-60%; 15-20 cm in diametru; greutatea mai mare de 2 kg |
| Metoda de recoltare | Manual |
| Ambalaje | saci sau lazi / 25kg |
Conditii de pastrare si transport
0℃ si umiditate 98-100% (punct de inghet - -0.9℃). Perioada de pastrare: 3 saptamani - 6 luni.
.
Factori cheie de productie la cultura de varza
Temperaturile mari asociate cu lungimea zilei, determina inflorirea timpurie a capatanii;
Un pH mai mare de 7.8 determina inegrirea capatanii;
Solicita nevoi ridicate fata de fertilizarea cu azot;
Infiintarea culturii pe soluri usoare necesita un grad inalt de management al culturii;
Cultura solicita un necesar mare de apa.
Sursa: Material adaptat cu acordul Aggie-Horticulture.tamu.edu, Texas AgriLife Extension Service
|
|
|

|