image



Legumicultura speciala

 

Particularitati - cultura de varza

Cerintele fata de sol
Cultura de varza se comporta bine pe solurile bine drenate, cu textura medie, pH 6.0-7.5. Varza se adapteaza bine si pe solurile grele, dar mai greu pe cele usor nisipoase.

Cerintele fata de temperatura si umiditate
Cultura se comporta bine la temperaturi cuprinse intre 16-21℃ ziua si 4.5-10℃ noaptea, suporta bine si temperaturi scazute uundeva pana la -6.5℃.

Infiintarea culturii
Infiintarea propriu-zisa Semanat direct sau transplantat
Temperatura optima Cultura de primavara: temperatura minima a solului 10℃
Cultura de toamna: temperatura in zona punctului de semanat 38℃.
Rata de semanat Semanat in randuri: 0.6-1.9 kg/ha la o adancime de 0.6 cmm
Seminte drajate: 7.5-10 kg/ha la o adancime de 1-1.2 cm
Nr de seminte/gram 320
Spatii de semanat Consum in stare proaspata: 15-30 cm intre plante pe rand si 60-100 intre randuri, infiintat pe paturi inaltate
Procesare: 23-40 cm intre plante pe rand


Fertilizarea
Ratele prezentate sunt exprimate in kg/ha N2, P2O5, and K2O (necesita obligatoriu testarea in prelabil a solului).
Rata generala: 188-94-100 kg/ha
N* 125-160 kg/ha aplicat inainte de semanat
30-40 kg/ha (aplicat linga planta) in faza de 4 frunze adevarate sau la transplantare
P75-100 kg/ha la 5 cm sub samanta sau sub punctul/randul de semanat.
K100-125 kg/ha
* Nitratul de amoniu este foarte stabil si putin predispus la evaporare. Ureea si sulfatul de amoniu se evapora daca nu sunt încorporate.

Irigarea culturii
Cultura prezinta nevoi ridicate fata de apa si anume 50-75 cm/sezon. Se recomanda irigarea uniforma pe toata perioada de vegetatie.

Afectiuni ale plantelor - boli, daunatori, buruieni
Bolile culturilor de varza si denumirile substantelor active pentru combatere
Afectiunea Substanta activa* Fotografia
Alternaria sp
Erwinia carotovora
Xanthomonas campestris acibenzolar-s-methyl, copper sulfate, PCNB
Peronospora parasitica acibenzolar-s-methyl, Bacillus subtillus, chlorothalonil, copper sulfate, dimethomorph, fenamidone, fluopicolide, fosetyl-Al, mandpropamid, maneb, mefenoxam, potassium phosphite, azoxystrobin, pyraclostrobin
Nematozi 1,3-dichloropropene, chloropicrin, ethoprop, metam-potassium, metam-sodium

Daunatorii culturilor de varza si denumirile substantelor active pentru combatere
Daunatorul Substanta activa Fotografia
Afide Acetamiprid, Bifenthrin, Cypermethrin, Diazinon, Dinotefuran, Disulfoton, Gamma-cyhalothrin, Imidacloprid, Lambdacyhalothrin, Malathion, Methyl parathion, Naled, Oxydemeton-methyl, Sodium tetraborohydrate decahydrate, Spirotetramat, Thiamethoxam, Zeta-cypermethrin
Spodoptera spp Beta-cyfluthrin, Bifenthrin, Carbaryl, Chlorpyrifos, Cyfluthrin, Cypermethrin, Endosulfan, Flubendiamide, Gamma-cyhalothrin, Lambdacyhalothrin, Methyl parathion, Novaluron, Permethrin, Zeta-cypermethrin
Epitrix hirtepennis
Feltia subterranea Beta-cyfluthrin, Bifenthrin, Carbaryl, Chlorpyrifos, Cryolite, Cyfluthrin, Cypermethrin, Diazinon, Endosulfan, Esfenvalerate, Flubendiamide, Gamma-cyhalothrin, Lambdacyhalothrin, Methoxyfenozide, Permethrin, Zeta-cypermethrin
Trichoplusia ni Bifenthrin, Cypermethrin, Methomyl, Naled
Tripsi Acetamiprid, Beta-cyfluthrin, Bifenthrin, Dinotefuran, Gamma-cyhalothrin, imidacloprid, Lambdacyhalothrin, Novaluron, Oxydemeton-methyl, Spinotoram, Thiamethoxam
Bemisia tabaci Beta-cyfluthrin, Bifenthrin, Cyfluthrin, Cypermethrin, Dinotefuran, Endosulfan, Gamma-cyhalothrin, Imidacloprid, Lambdacyhalothrin, Novaluron, ulei parafinic, Sodium tetraborohydrate decahydrate, Spiromesifen, Spirotetramat, Thiamethoxam, Zeta-cypermethrin

Combaterea burienilor
Perioada de aplicare Substanta activa*
Inainte de semanat - incorporat clomazone, DCPA, napropamide, bensulide, trifluralin
Preemergenta DCPA, napropamide
Postemergenta carfentrazone, oxyfluorfen, paraquat, sethoxydim, glyphosate, pelargonic acid, clethodim
* Cele de mai sus reprezinta o lista partiala a substantelor active folosite in combatere si sunt prezentate ca exemlu. Respectati cu strictete eticheta producatorului. Asigurati-va ca produsul este recomandat pentru cultura tinta. Un esec in ce priveste aplicarea produsului poate cauza vatamarea culturii, vatamari corporale, decese, sau citatii pentru incalcarea legilor.


Recoltare
Nr zile dupa semanatSemanat direct: 110-130
Transplantat: 60-80
Stadiul optim de recoltare (unitati minime)Consum in stare proaspata: capatana solida in proportie de 50-60%; 15-20 cm in diametru; greutatea mai mare de 0.5kg
Procesare: capatana solida in proportie de 50-60%; 15-20 cm in diametru; greutatea mai mare de 2 kg
Metoda de recoltareManual
Ambalajesaci sau lazi / 25kg

Conditii de pastrare si transport 0℃ si umiditate 98-100% (punct de inghet - -0.9℃). Perioada de pastrare: 3 saptamani - 6 luni. .

Factori cheie de productie la cultura de varza
  • Temperaturile mari asociate cu lungimea zilei, determina inflorirea timpurie a capatanii;
  • Un pH mai mare de 7.8 determina inegrirea capatanii;
  • Solicita nevoi ridicate fata de fertilizarea cu azot;
  • Infiintarea culturii pe soluri usoare necesita un grad inalt de management al culturii;
  • Cultura solicita un necesar mare de apa.

  •  
  • Inapoi

  •  
    Sursa: Material adaptat cu acordul Aggie-Horticulture.tamu.edu, Texas AgriLife Extension Service


    image



    image



    image