image



Pomicultura speciala

 
Particularitati - cultura caisului

Cerintele fata de sol
Caisul solicita soluri adânci, fertile, îndeosebi bine aprovizionate cu fosfor si potasiu, permeabile pentru aer si apa, cu reactie neutra sau usor alcalina. Sunt nefavorabile caisului solurile grele, reci, cu slaba permeabilitate pentru aer si apa, ca si solurile pietroase, sarace, terenurile inundabile ori cu apa freatica la mai putin de 2-3 m, saraturi.
Cerintele fata de lumina
Pretentiile caisului fata de lumina sunt foarte mari. Pentru amplasarea plantatiilor de cais vor fi alese expozitiile cele mai favorabile : sudice sau sud-vestice.
Cerintele fata de temperatura
Pomii intra în vegetatie dupa 7-10 zile, timp în care temperatura aerului depaseste 6°C si îsi desfasoara fenofazele de înflorire, fecundare si legare a fructelor, când temperatura aerului depaseste 10-12°C. Solicita în timpul vegetatiei temperaturi medii în jur de 20°C, fiindu-i defavorabile caldurile excesive din timpul verii, mai ales când sunt asociate cu lipsa de apa.

Infiintarea plantatiei
Forma coroanei vas ameliorat
Forme aplatizate conduse pe spalieri
Distante de plantare vas ameliorat - 6m intre randuri si 5m intre pomi pe rand
Forme aplatizate - 4,5 m între rânduri si 4 m pe rând
Materialul saditor Sub forma de vergi scurtate în primavara, dupa plantare, la înaltimea de 70-80 cm. Dupa intrarea în vegetatie, lastarii cresc pâna la 10-15 cm, când se proiecteaza coroana. Trunchiul pomilor va fi de 45-50 cm.
Conducerea pomilor Vasul ameliorat se realizeaza din 3-4 ramuri de ordinul I, la unghiuri de divergenta de 120° distantate în plan vertical la 30-:20 si 15 cm, deasupra carora axul se suprima.
Vasul dublu se realizeaza prin alegerea unui numar de 3-4 ramuri în etajul I, la distante de 15-20 cm între ele, apoi cu 75-90 cm mai sus pe ax un alt etaj de 3-4 ramuri. Fiecare ramura de ordinul I este în continuare ramificata, alegând ramuri de ordinul II si III.
Palmeta etajata se formeaza dupa criteriile prezentate la celelalte specii (mar, piersic), cu grija de a forma si mentine bine garnisite etajele inferioare.
Palmeta neetajata este mai usor de realizat si consta din alegerea ramurilor laterale, alternativ de o parte si de alta a axului, pe directia rândului, la distante de 50-70 cm.


Intretinerea plantatiilor
Taieri de fructificarePrin aceste taieri se va urmari obtinerea unor productii la nivelul potentialului real si stimularea garnisirii sarpantelor. Buchetele de mai se pastreaza, în general, rarindu-se, daca sunt prea dese. Ramurile mixte cu crestere moderata (40-50 cm) se pastreaza, eliminând pe cele slabe, îndesite, afectate de ger etc. Ramurile de fructificare care depasesc 80-90 cm se vor reduce cu o treime din lungimea lor. Lastarii lacomi se suprima.
Taieri de varaAceste taieri constau în scurtarea ramurilor schelet, cu interventii pe lemn de 3-4 ani în prima jumatate a lunii iunie. Aceasta operatie determina evolutia a noi cresteri a caror muguri, diferentiaza mai târziu, înfloresc în primavara mai târziu, evitandu-se brumele tarzii. Pentru a prelungi perioada de plina productie, periodic la 3-4 ani, se recomanda taieri de reîntinerire în lemn de 5-6 ani, reducând din volumul coroanei pâna la 25-30%.

Fertilizarea
Ratele prezentate sunt exprimate in kg/ha N2, P2O5, and K2O (necesita obligatoriu testarea in prelabil a solului).
N* 100-120 kg/ha
P80-100 kg/ha
K80-100 kg/ha
* Nitratul de amoniu este foarte stabil si putin predispus la evaporare. Ureea si sulfatul de amoniu se evapora daca nu sunt încorporate.

Irigarea culturii
Plantatiile tinere: 400-500 m3/ha
Plantatii pe rod: 600-700 m3/ha

Afectiuni ale plantelor - boli, daunatori
Bolile plantatiilor de cais si metode de prevenire si combatere
Afectiunea Combatere* Fotografia
Apoplexia samburoaselor Cultivarea caisului in zone cu ierni blande, soare mult, fara oscilatii mari de temperatura. Terenurile sa fie drenate, usoare. Se va evita supraproductia care epuizeaza pomii si ii predispun atacului parazitilor. Combaterea parazitilor gazda pentru multi agenti patogeni.
Monilinia laxa / Monilioza Taierea lastarilor si ramurilor atacate si arderea lor, adunarea fructelor mumificate si distrugerea lor. Tratamentele preventive se aplica la umflarea mugurilor, in faza de buton roz si caderea florilor.
Podosphaera tridactyla / Fainarea Taierea si arderea lastarilor atacati, tratamente chimice in perioada de vegetatie, si in perioada de repaus vegetativ cu produse de protectia plantelor omologate.
Stigmina carpophila / Ciuruirea frunzelor Indepartarea organelor afectate, precum si tratamente fitosanitare cu produse pentru protectia plantelor omologate. Tratamentele se impun în urmatoarele faze de vegetatie: in perioada de repaus vegetativ, la umflarea mugurilor, dupa scuturarea petalelor.
Varsatul caiselor Combaterea afidelor si cicadelor, cu produse de protectia plantelor omologate. Distrugerea prin ardere a pomilor afectati.

Daunatorii plantatiilor de cais si metode de prevenire si combatere
Daunatorul Combatere Fotografia
Cydia molesta Taierea si distrugerea lastarilor atacati, intretinerea prin lucrari ale solului, tratamente cu produse chimice omologate
Hyalopterus pruni / Afidul cenusiu Aplicarea tratamentelor fitosanitare cu produse omologate la aparitia primelor colonii.
Hyphantria cunea Taierea ramurilor cu cuiburi de omizi si arderea lor si tratamente chimice la formarea cuiburilor.
Rhynchites bacchus / Gargarita fructelor Aratura solului de sub coroana pomilor in lunile iunie, iulie si octombrie. Strangerea si arderea fructelor mumifiate care gazduiesc larvele. Tratamente chimice cu insecticide omologate.
Tetranychus urticae / Acarianul comun Mentinerea fara buruieni a intervalului dintre randurile de pomi, sau cultivarea cu plante de cultura; prevenirea stresului hidric al foliajului pomilor pe timp de seceta. Tratament chimic cu acaricide.
Zeuzera pyrina / Sfredelitorul ramurilor Tratamente preventive in perioada depunerii oualor si eclozarii larvelor. Taierea si distrugerea ramurilor strapunse de daunator.
* Cele de mai sus reprezinta o lista partiala a lucrarilor de combatere si sunt prezentate ca exemlu. In ce priveste substantele chimice, respectati cu strictete eticheta producatorului. Asigurati-va ca produsul este recomandat pentru combaterea bolilor si daunatorilor din cultura tinta. Un esec in ce priveste aplicarea produsului poate cauza vatamarea culturii, vatamari corporale, decese, sau citatii pentru incalcarea legilor.


Recoltare
Consum in stare proaspataCând 2/3 din suprafata fructului capata culoarea specifica. Pentru export, se recolteaza când culoarea de fond vireaza spre galben si se realizeaza aroma specifica.
ProcesareComplet maturate

 
  • Inapoi

  •  



    image



    image



    image