image
image




Pomicultura speciala

 
Particularitati - cultura piersicului

Cerintele fata de sol
Piersicul cere soluri profunde, bine drenate, cu pH cuprins īntre 5,5 si 7,5. Solurile cele mai potrivite sunt : cernoziom, brun-roscat si nisipurile cu fertilitate medie - 1-1,5% humus.
Cerintele fata de lumina
Piersicul manifesta cerinte ridicate fata de lumina. Pentru desfasurarea normala a cresterii si rodirii, piersicul necesita peste 1 500 ore de insolatie īn cursul unui an
Cerintele fata de temperatura
Pragul biologic al piersicului este de 6,5°C, optimul termic pentru desfasurarea īnfloritului este de 13-16°C. Perioada critica se manifesta primavara dupa pornirea īn vegetatie, cānd pragul de rezistenta la piersic este de numai -4,9°C īn fenofaza de buton colorat, -3,8°C īn fenofaza de īnflorire si -2,l °C īn aceea de fructe legate. Piersicul rezista iarna la temperaturi de -23,-25°C.

Infiintarea plantatiei
Forma coroanei Principalele tipuri de coroana pentru piersic sunt cele aplatizate (palmeta cu brate oblice), cordon vertical si vas ameliorat - toate cu trunchi de 40-50 cm. Sistemul cel mai mult utilizat pentru plantatiile pomicole intensive de pier-sic cu 800-1 200 pomi la ha este cel de plantare la 4 m īntre rānduri si 2-3 m pe rānd, cu coroana īn forma de palmeta etajata sau neetajata cu brate oblice.
Distante de plantare Īn sistemul de cultura intensiva cu ax vertical, pomii se planteaza la 3,5 m īntre rānduri si 1-1,5 m pe rānd.
Īn sistemul de vas ameliorat, distantele de plantare sunt mai mari : 5-6 m īntre rānduri si 3-4 m pe rānd
Materialul saditor Materialul saditor pentru īnfiintarea plantatiilor de piersic poate fi obtinut fie īn cāmpul II al pepinierelor pomicole prin altoire, fie pe cale vegetativa prin butasi lignificati sau butasi verzi.
Conducerea pomilor Tipurile de coroana pentru piersic sunt cele aplatizate (palmeta cu brate oblice), cordon vertical si vas ameliorat - toate cu trunchi de 40-50 cm. Sistemul cel mai mult utilizat pentru plantatiile pomicole intensive de piersic cu 800-1200 pomi/ha este cel de palmeta etajata sau neetajata cu brate oblice. Pomii prezinta un ax central pe care sunt īnserate 2-3 etaje distantate primul la 50 cm de la nivelul solului si urmatoarele la 80-100 cm mai sus, astfel īncāt īnaltimea totala nu depaseste 3,5-4,0 m. Pe fiecare sarpanta se pastreaza 2-3 subsarpante dispuse alternativ si distantate la 30 cm.


Intretinerea plantatiilor
Taieri de intretinere a coroanelorLa piersic datorita emiterii unui mare numar de lastari anticipati si diferentierea masiva a mugurilor de rod este nece¬sar suprimarea anuala a 60-75% din ramurile de rod.
Cele mai importante metode de taiere sunt: taierea clasica si taierea moderna.
Metoda clasica pastreaza pe pom un numar de ramuri mixte variabil cu forma de coroana (80-120 la palmeta cu brate oblice si 150-250 la forma de vas), distantate la 15-20 cm si scurtate la 6- 8 grupe de muguri floriferi si vegetativi.
Metoda moderna: mentinerea intacta a ramurilor mixte de lungime medie (40-60 cm) distantate la 20-30 cm ; eliminarea ramu¬rilor mixte de prisos si scurtarea celor de peste 70 cm.
Per total se mentin, de preferinta, ramurile mixte cu po¬zitie laterala si exterioara. Ramurile anuale concurente ale sarpantelor si subsarpantelor se suprima. Ramurile anticipate se retin pentru fruc¬tificare numai daca sunt viguroase, prezinta muguri de rod si ramu¬rile mixte sunt insuficiente.

Fertilizarea
Ratele prezentate sunt exprimate in kg/ha N2, P2O5, and K2O (necesita obligatoriu testarea in prelabil a solului).
N* 144 kg/ha
P32 kg/ha
K141 kg/ha
* Nitratul de amoniu este foarte stabil si putin predispus la evaporare. Ureea si sulfatul de amoniu se evapora daca nu sunt īncorporate.

Irigarea culturii
Plantatiile tinere: 400-600 m3/ha
Plantatii pe rod: 500-800 m3/ha

Afectiuni ale plantelor - boli, daunatori
Bolile plantatiilor de piersic si metode de prevenire si combatere
Afectiunea Combatere* Fotografia
Monilinia laxa / Monilioza Taierea lastarilor si ramurilor atacate si arderea lor, adunarea fructelor mumificate si distrugerea lor. Tratamentele preventive se aplica la umflarea mugurilor, in faza de buton roz si caderea florilor.
Sphaerotheca pannosa / Fainarea piersicului Taierea si arderea lastarilor atacati. Tratamente chimice in perioada de vegetatie si in perioada de repaus vegetativ cu produse cuprice.
Xanthomonas campestris / Ciuruirea frunzelor Lastarii atacati se vor taia, dupa care se va face un tratament fitosanitar cu un produs pe baza de sulfat de cupru. In perioada de toamna se strāng si se ard frunzele cazute sau se īngroapa īn aratura.
Taphrina deformans / Basicarea frunzelor Taierea si arderea lastarilor atacati, tratamente chimice in urmatoarele fenofaze: in perioada de repaus vegetativ, la pornirea pomilor īn vegetatie, la umflarea mugurilor, dupa scuturarea petalelor.
Varsatul piersicilor Combaterea afidelor si cicadelor, cu produse de protectia plantelor omologate. Distrugerea prin ardere a pomilor afectati.

Daunatorii plantatiilor de piersic si metode de prevenire si combatere
Daunatorul Combatere Fotografia
Anarsia lineatella Tratamente chimice cu insecticide omologate: la aparitia frunzelor, inainte si dupa aparitia primelor larve.
Cydia molesta Taierea si distrugerea lastarilor atacati, intretinerea prin lucrari ale solului, tratamente cu produse chimice omologate
Hyalopterus pruni / Afidul cenusiu Aplicarea tratamentelor fitosanitare cu produse omologate la aparitia primelor colonii.
Myzodes persicae / Afidul verde Taierea ramurilor atacate, odata cu taioerile de formare si intretinere. Tratamente fitosanitare: la constatarea prezentei fundatricelor primavara si inainte ca aceasta sa patrunda in interiorul butonilor florali; in timpul formarii primelor colonii; in perioada formarii coloniilor secundare.
* Cele de mai sus reprezinta o lista partiala a lucrarilor de combatere si sunt prezentate ca exemlu. In ce priveste substantele chimice, respectati cu strictete eticheta producatorului. Asigurati-va ca produsul este recomandat pentru combaterea bolilor si daunatorilor din cultura tinta. Un esec in ce priveste aplicarea produsului poate cauza vatamarea culturii, vatamari corporale, decese, sau citatii pentru incalcarea legilor.


Recoltare
Consum in stare proaspataCānd 2/3 din suprafata fructului capata culoarea specifica. Pentru export, se recolteaza cānd culoarea de fond vireaza spre culoarea specifica soiului si se realizeaza aroma specifica.
ProcesareComplet maturate

 
  • Inapoi

  •  






    image



    image