image
image




Pomicultura - Plantarea pomilor fructiferi

 
Livezile de pomi se infiinteaza pe terenuri plane si pe versanti cu soluri fertile sau ameliorate, umede sau uscate. Este recomandat ca in cazul in care ati mostenit uun teren defrisat recent sa nu reveniti cu o livada pe acel teren mai devreme de 3-4 ani.

Epoca de plantare
Plantarea pomilor se face toamna, īn tot timpul iernii, cānd temperatura din sol si aer este pozitiva, au uneori primavara devreme, cānd terenul este uscat la suprafata. La plantarile de toamna, ranile deschise, facute la fasonarea radacinilor, se cicatrizeaza mai usor si mai repede, iar pe terenurile mai umede se formeaza primele radacini, care vin īn contact direct cu solul.
Cānd plantarile se fac mai devreme, īn sol se acumuleaza cantitati importante de apa (din precipitatii) care fac ca pomii sa inradacineze mai usor, iar perioada de crestere a lastarilor este mai mare si mai intensa. Deasemena pornirea in vegetatie are loc cu 2-3 sapatamani mai timpuriu, asadar si recoltarea se poate face mai devreme.

Sapatul gropilor
Pe terenurile nedesfundate sau livezi familiale, gropile se sapa manual si au dimensiunile 1,25/1,25/1 m (pe terenurile grele) si 1/1/0,8 m (pe terenurile mijlocii si usoare). In plantatiile pomicole industriale, dimensiunile gropilor sapate mecanizat sunt de 0,6/0,6/0,4 m.

Tehnica de plantare
Plantarea se executa de echipe de lucru formate din 2-3 muncitori instruiti, care cunosc schema de plantare, modul de grupare a soiurilor īn parcela, soiurile....
Inainte de plantare, o echipa compusa din 2 muncitori scoate pomii din spatiul de stratificare si verifica foarte atent starea de sanatate a radacinilor, a tulpinii si a mugurilor. Pentru plantare se vor folosi numai porni care au radacinile sanatoase, turgescente si culoarea specifica portaltoiului. Cu 24 de ore īnainte de plantare, pomii vor fi introdusi īn bazine cu apa pentru hidratare.


La pomii acceptati pentru plantare se executa fasonatul si mocirlitul radacinilor. Prin fasonat se īntelege īndepartarea (prin taieri) radacinilor rupte. Materialul saditor fasonat se introduce cu radacinile īntr-o mocirla compusa din balega proaspata de bovine, pamānt si apa īn asa fel īncāt fiecare ramificatie sa fie acoperita cu o pelicula fina din aceasta compozitie. Pomii astfel mocirliti sunt repartizati la gropi conform schemei de plantare.

Plantarea propriu-zisa
Pe terenurile plane, pomii altoiti pe portaltoi franc se planteaza cu coletul mai sus cu 3-4 cm, iar cei altoiti pe portaltoi vegetativi, cu 4-5 cm sub nivelul solului.
Plantarea propiu-zisa a pomilor īncepe cu umplerea partiala a gropilor cu pamānt din aratura si confectionarea unui musuroi dintr-un amestec omogen de mranita si pamānt, strat de 15-20 cm. Cānd radacinile au fost acoperite cu un strat de pamānt de 10-15 cm grosime, muncitorul care tine pomul īncepe sa taseze pamāntul de la marginea gropii catre centru, calcānd cu cizma de-a lungul radacinilor principale, pentru a asigura o mai priza cu solul.


Dupa tasarea pamāntului, la fiecare groapa se toarna 10-30 litri de apa. Cānd apa s-a infiltrat si solul s-a zvāntat, din pamāntul ramas se confectioneaza un musuroi īnalt de 30-40 cm, care acopera groapa īn īntregime (la plantarile de toamna). La plantarile de primavara se face o copca īn jurul pomului, se uda puternic si apoi, dupa zvāntarea solului, se mulceste cu paie, frunze sau rumegus.
 
  • Inapoi

  •  






    image



    image