image
image




Pomicultura speciala

 
Particularitati - cultura prunului

Cerintele fata de sol
Prunul poate creste si rodi bine aproape pe toate tipurile de sol, daca ceilalti factori sunt în limite normale.
Cerintele fata de lumina
Cerintele fata de lumina situeaza prunul în grupa speciilor cu cerinte mijlocii. Lumina este insuficienta si în plantatiile prea dese sau în coroanele unor soiuri cu capacitate mare de lastarire.
Cerintele fata de temperatura
Prunul are cerinte mijlocii fata de temperatura, zonele favorabile fiind plasate între 8,5-11,0°C. În perioada înfloririi si legarii, temperatura medie zilnica optima este de 10°-12°C, iar temperaturile extreme diurne între 1,0°- 25,00C. Temperaturile sub, sau peste aceste valori duc la caderea masiva a florilor sau a fructelor.

Infiintarea plantatiei
Forma coroanei Principalele tipuri de coroana pentru prun sunt: vasul ameliorat sau întârziat, usor aplatizat; vasul suprapus ; palmeta neetajata libera si fusul subtire.
Distante de plantare Soiurile viguroase, altoite pe corcodus - distantele de plantare vor fi de 5,5-6,0/4,5-5,0 m.
Soiurile spur de vigoare mai redusa altoite pe prun franc - distantele de plantare se pot reduce la 5,0-3,5/4,0 m
La formele aplatizate - 4,0/3,0 m.
Plantarea pomilor Perioada optima de plantare este toamna dupa caderea frunzelor, pâna la înghetarea solului. Pentru asigurarea polenizarii încrucisate, în ace¬easi parcela se planteaza 3-4 soiuri ce înfloresc în acelasi timp, au epoca de maturare apropiata si necesita aceeasi agrotehnica. Din fiecare soi se planteaza alternativ 2-6 rânduri.
Conducerea pomilor Pentru formarea cât mai rapida a coroanelor, se obtin rezultate foarte bune daca taierile din perioada de repaus se completeaza cu 2-3 interventii în verde. Prin aceste in¬terventii se reduce cantitatea de ramuri ce se elimina cu ocazia taieri¬lor din perioada de repaus, ramurile de schelet si semischelet se garnisesc mai bine si mai repede cu formatiuni de rod.


Intretinerea plantatiilor
Taieri de formare si intretinere a coroanelorLa modul general prin taieri de intretinere se urmareste mentinerea echilibrului între crestere si rodire, evidentiat prin asigurarea an de an a unor ramuri de prelungire a scheletului si semischeletului de 30-40 cm.
Primavara, înainte de vegetatie se aleg ramurile plasate în pozitii corespunzatoare formei de coroana. Aceste ramuri se scurteaza cu 8-12 cm, mai sus de locul în care dorim sa se formeze noile ramuri de schelet. Celelalte ramuri de schelet se suprima la inel, iar cele de semischelet se scurteaza cu 1/3 sau 1/2 din lungimea lor.
În aprilie-mai, când lastarii au 2-4 cm, se plivesc 2-3 lastari inserati sub lastarul de prelungire al ramurilor de schelet si cei plasati pe partea superioara a acestora.
În mai-iunie, când lastarii au 15-25 cm, se aleg lastarii necesari pentru formarea noilor ramuri de schelet proiectate, se ciupesc 2-3 lastari din imediata lor apropiere, pentru a nu-i concura. Ceilalti lastari se raresc lasând numai pe cei dispusi bilateral altern, exterior cu punctele de insertie, distantate la 15-20 cm.

Fertilizarea
Ratele prezentate sunt exprimate in kg/ha N2, P2O5, and K2O (necesita obligatoriu testarea in prelabil a solului).
N* 100-120 kg/ha
P40-70 kg/ha
K100-120 kg/ha
Gunoi de grajd30-40 t/ha odata la 3-4 ani
* Nitratul de amoniu este foarte stabil si putin predispus la evaporare. Ureea si sulfatul de amoniu se evapora daca nu sunt încorporate.

Irigarea culturii
3-4 udari cu 300-400 m3/ha, pentru ca pe adâncimea de 20-60 cm, unde se afla majoritatea radacinilor, umidita¬tea sa fie mentinuta permanent peste 70% din IUA.

Afectiuni ale plantelor - boli, daunatori
Bolile plantatiilor de prun si metode de prevenire si combatere
Afectiunea Combatere* Fotografia
Ciuruirea frunzelor / Xanthomonas pruni Lastarii atacati se vor taia, dupa care se va face un tratament fitosanitar cu un produs pe baza de sulfat de cupru. In perioada de toamna se strâng si se ard frunzele cazute sau se îngroapa în aratura.
Monilinia laxa / Monilioza Taierea lastarilor si ramurilor atacate si arderea lor, adunarea fructelor mumificate si distrugerea lor. Tratamentele preventive se aplica la umflarea mugurilor, in faza de buton roz si caderea florilor.
Patarea rosie / Polystigma rubrum Strângerea si arderea sau îngroparea prin aratura a frunzelor cazute toamna. Tratamente fitosanitare cu produse omologate in perioada de vegetatie.
Taphrina / Taphrina pruni Taierea si arderea lastarilor atacati, tratamente chimice in urmatoarele fenofaze: in perioada de repaus vegetativ, la pornirea pomilor în vegetatie, la umflarea mugurilor, dupa scuturarea petalelor.
Varsatul prunelor Combaterea afidelor si cicadelor, cu produse de protectia plantelor omologate. Distrugerea prin ardere a pomilor afectati.

Daunatorii plantatiilor de prun si metode de prevenire si combatere
Daunatorul Combatere Fotografia
Afidul cenusiu / Hyalopterus pruni Aplicarea tratamentelor fitosanitare cu produse omologate la aparitia primelor colonii.
Paianjenul rosu / Panonychus ulmi Tratamente fitosanitare in perioada de repaus vegetativ si in vegetatie.
Viermele prunelor / Cydia funebrana Taierea si distrugerea lastarilor atacati, intretinerea prin lucrari ale solului, tratamente cu produse chimice omologate.
Viespea neagra / Hoplocampa minuta Aratura de toamna, prin care se distrug o parte din coconii aflati in pamant. Combaterea radicala a acestui daunator, se poate face printr-un singur tratament chimic aplicat la avertizare, cand 10-15% din flori au inceput sa-si scuture petalele.
Viespea samburilor / Eurytoma schreineri Strângerea si arderea fructelor cazute, în scopul reducerii rezervei biologice. Tratamente chimice la avertizare.
* Cele de mai sus reprezinta o lista partiala a lucrarilor de combatere si sunt prezentate ca exemlu. In ce priveste substantele chimice, respectati cu strictete eticheta producatorului. Asigurati-va ca produsul este recomandat pentru combaterea bolilor si daunatorilor din cultura tinta. Un esec in ce priveste aplicarea produsului poate cauza vatamarea culturii, vatamari corporale, decese, sau citatii pentru incalcarea legilor.


Recoltare
Consum in stare proaspata2-5 zile înainte de maturarea deplina.
Procesare4-7 zile înainte de maturarea deplina

 
  • Inapoi

  •  






    image



    image



    image